Printermaker Océ verdubbelt kwartaalwinst

Printerfabrikant Océ heeft in het vierde kwartaal van 2005 de nettowinst verdubbeld tot 50,3 miljoen euro. Dit betekent een breuk met voorgaande kwartalen, waarin het resultaat nog daalde.

'Dankzij een sterk vierde kwartaal is 2005 toch nog een goed jaar geworden. In het tweede halfjaar hebben we het keerpunt bereikt', aldus bestuursvoorzitter R. van Iperen in een toelichting op de vanmorgen gepubliceerde cijfers over het 1 december beëindigde boekjaar.

De winstgroei is te danken aan een herstel van de inkomsten uit onderhoudscontracten en dienstverlening, die bij elkaar goed zijn voor 60 procent van de omzet van Océ. Naarmate Océ meer printers verkoopt, stijgt met enige vertraging ook de omzet uit servicecontracten. Een hogere serviceomzet leidt al snel tot hogere marges.

Het is voor het eerst in drie jaar dat de serviceomzet van Océ stijgt. Océ had onder andere last van een teruglopende omzet doordat het aantal analoge printers terugliep. Digitale printers zijn doorgaans betrouwbaarder en vergen minder onderhoud. 'Inmiddels heeft de stijging van de onderhoudscontracten op digitale machines de daling op analoge gecompenseerd', aldus Van Iperen. Océ profiteert er verder van dat kleurenprinters, die een steeds groter deel van de markt vormen, meer onderhoud nodig hebben dan zwartwitprinters.

Over het hele boekjaar bleef de nettowinst van Océ nagenoeg gelijk op 78,8 miljoen euro. De omzet steeg marginaal tot 2,7 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 9 procent tot 765 miljoen euro, met name door de overname van de Amerikaanse printerdistributeur Imagistics, die per november in de boeken verwerkt is. De overname droeg nog niet bij aan de winst. Door de overname van Imagistics stijgt het aandeel van de omzet die uit de VS komt van 36 tot 43 procent. De VS was al de grootste markt voor Océ.

Océ wil nog geen winstverwachting voor 2006 geven. Wel verwacht het bedrijf dit jaar te profiteren van kostenbesparingen als gevolg van de in voorgaande jaren aangekondigde verplaatsing van de productie naar lagelonenlanden. Bestuursvoorzitter Van Iperen verwacht dat dit jaar zo'n 50 procent van alle Océ-printers die in Venlo werden gemaakt, in Tsjechië en China geproduceerd zullen worden. In 2005 was dat nog maar 20 procent.