President hof Saddam stopt

In Irak is grote verwarring ontstaan rond de rechtbank die de afgezette leider Saddam Hussein berecht, nadat de president van het hof duidelijk had gemaakt dat hij wil aftreden.

Het tribunaal bevestigde gisteren al enkele dagen circulerende berichten dat rechter Rizgar Amin ermee wil ophouden. Volgens een rechter van het tribunaal heeft hij zijn buik vol van de toenemende kritiek dat hij Saddam Hussein te veel zijn gang laat gaan. Het tribunaal onderstreepte dat Amin zijn besluit om persoonlijke redenen heeft genomen, en niet door de regering onder druk is gezet. Er zou nog geen besluit zijn genomen of zijn verzoek wordt ingewilligd.

Het zich sinds oktober voortslepende proces is tot dusverre tamelijk chaotisch verlopen, waarbij Saddam en medeverdachten zich herhaalde malen deden gelden en getuigen probeerden te intimideren. Amin werd vorige maand scherp gekritiseerd omdat hij Saddam niet in de hand hield.

Een vooraanstaande Amerikaanse senator, Arlen Specter, zei tijdens een bezoek aan Bagdad teleurgesteld te zijn dat de rechtbank Saddam 'het proces liet domineren' . Specter, voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken, zei dat voorafgaand aan een ontmoeting met Amin. 'Het gaat om een slager die zijn eigen volk heeft afgemaakt, een folteraar die zijn eigen mensen heeft gefolterd', zei Specter.

Amin kreeg ook een veeg uit de pan van de Iraakse nationale veiligheidsadviseur, Mowaffak al-Rubaie. 'De rechter doet het erg slecht', zei hij tegen de Washington Times. 'Ik denk dat hij absoluut moet worden vervangen.'

Het proces betreft de dood van meer dan 140 shi'ieten in de stad Dujail in 1982 als vergelding voor een poging tot een moordaanslag op Saddam Hussein. In principe moet de volgende zitting op 24 januari plaatshebben.