Onderzoek supers

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) gaat binnenkort onderzoeken of supermarktconcerns hun macht misbruiken. Als dat nodig is, zal de FNLI bij de politiek en toezichthouder NMa aandringen op maatregelen.

Dat zegt directeur P. den Ouden van de FNLI. Hij meent dat supermarkten sinds de prijzenoorlog meer inkoopkracht hebben gekregen. Daardoor zouden de verkoopprijzen van levensmiddelenfabrikanten als Unilever en Campina en Riedel aan supermarkten onder druk zijn gekomen. 'We gaan kijken naar de gevolgen van de prijzenoorlog, of er nog sprake is van een level playing field [gelijkwaardige machtsverhoudingenb, red.]', zegt Den Ouden.

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat de ene partij de andere altijd nodig heeft. 'We kunnen niet zonder leveranciers.' Zij zegt dat er vanzelfsprekend onderhandelingen zijn over prijs en leveringscondities, maar dat zij de voorkeur geeft aan samenwerking. 'Onze schappen staan daarom nog altijd aardig vol.'

Een woordvoerder van de NMa zegt dat de mededingingsautoriteit 'serieus' kijkt naar klachten over inkoopmacht, maar dat ze niet het idee heeft dat daar nu sprake van is.

'Onze analyse is dat scherp onderhandelen door afnemers over het algemeen gunstig is', zegt de NMa-woordvoerder. 'Bovendien kunnen bedrijven inkoopvoordelen, behaald door scherp te onderhandelen, inzetten om de consument voor zich te winnen, wat juist bij de supermarkten aan de hand lijkt te zijn.' Zij verwacht niet dat de NMa snel zal ingrijpen.