Nieuw bloed zorgt niet altijd voor verlossing

Veel clubs zijn met verse krachten optimistisch begonnen aan de tweede helft van de voetbalcompetitie. Alleen PSV toont weinig hang naar vernieuwing.

Tijdens speelronde 19 zagen de voetbalfans nieuwe trainers, andere spitsen, frisse middenvelders, aangetrokken verdedigers, doorgebroken talenten en zelfs een geheel nieuw stadion. Toch leidde de vernieuwingsdrang in lang niet alle gevallen tot goede resultaten, zo bleek dit weekeinde.

Ajax haalde Klaas-Jan Huntelaar voor zo'n negen miljoen euro van Heerenveen als een verlosser naar Amsterdam. In het thuisduel met NEC had de spits zich al direct populair kunnen maken bij de kritische aanhang van Ajax, maar een kopbal van de jeugdinternational ging in de beginfase over het doel van Gabor Babos. In de rest van de teleurstellende wedstrijd liet Huntelaar nog amper van zich zien. Vooraf had Ajax-trainer Danny Blind nog aangegeven dat zijn ploeg zich zou moeten aanpassen aan het spel van de topscorer. De meeste Ajacieden hadden het echter te druk met zichzelf.

In de wanhopige zoektocht naar automatismen werden de spelers van Ajax niet geholpen door een zoveelste nieuwe tactische ingeving van Blind. Markus Rosenberg, afgelopen zomer nog binnegehaald als nieuwe spits, moest zijn collega Huntelaar vanaf de linkervleugel van voorzetten voorzien. De Argentijn Mauro Rosales mocht het van rechts proberen. Naarmate de wedstrijd vorderde maakte Blind de onrust alleen maar groter door zes minuten voor rust zijn elftal op vier plaatsen te wijzigen. Ajax bleek hetzelfde zwalkende geheel als voor de winterstop. De hoon van het Amsterdamse publiek richtte zich na het 1-1 gelijkspel op Nourdin Boukhari.

De middenvelder kreeg aan het begin van dit seizoen na een goed optreden tijdens de Johan Cruijff Schaal zelfs even de voorkeur boven de gisteren wegens een schorsing afwezige Wesley Sneijder. Ruim een kwartier voor tijd werd hij vervangen door Angelos Charisteas. Met gebogen hoofd maakte Boukhari plaats voor de Griek die een jaar geleden nog als een verlosser was binnengehaald. Aan Huntelaar de taak om het komende half jaar voor nieuwe hoop te zorgen. Tegen NEC lukte dat niet.

Bij NAC heeft de nieuwe trainer Cees Lok nog niet bewezen de oplossing voor de problemen in Breda voor handen te hebben. Nadat NAC vorige week al thuis met 2-1 van RKC verloor, ging de ploeg zaterdagavond met 4-0 hard onderuit tegen Roda JC. Voor het seizoen leek NAC met het aantrekken van zeven nieuwe spelers, onder wie Pierre van Hooijdonk, Johan Vonlanthen en Victor Sikora, uitstekende zaken te hebben gedaan. Na een dramatische eerste helft van het seizoen werd Ton Lokhoff als zondebok aangewezen. De clubleiding hoopt dat de bij NEC vertrokken Lok wel de sterke man is die NAC nog aan een plek in de play-offs kan helpen. Vooralsnog is van het 'Lok-effect' in Breda nog geen sprake.

Bij RBC leverde de komst van de nieuwe oefenmeester Robert Maaskant wel direct een bescheiden resultaat op. In de uitwedstrijd met RKC haalde de nummer laatst van de eredivisie met een 1-1 gelijkspel het vijfde punt van dit seizoen. Belangrijker dan het resultaat was misschien nog wel het vertrouwen dat RBC uitstraalde. Doelpuntenmaker Björn Daelemans legde na afloop voor de televisiecamera's fijntjes het verschil uit tussen de werkwijze van de ontslagen Dolf Roks en de als een verloren zoon aangetrokken Maaskant. Kortweg komt het er volgens Daelemans op neer dat Maaskant de spelersgroep met heldere opdrachten wel het vertrouwen weet te schenken. Iets waarin Maaskant in de eerste helft van het seizoen bij Willem II niet slaagde.

Net als RBC en Willem II zal Sparta de tweede helft van het seizoen alles in het werk willen stellen om degradatie te ontlopen. Met de nieuwe spits Dieter van Tornhout in de gelederen speelde Sparta zeer verdienstelijk tegen koploper PSV, maar bleef het net als eerder dit seizoen tegen Feyenoord en Ajax met lege handen achter. PSV toont als een van de weinige ploegen geringe hang naar vernieuwing. Een club die zelfs slechte wedstrijden wint, heeft geen vers bloed nodig om kampioen te worden. Sparta-verdediger Nebojsa Gudelj besliste de wedstrijd door een eigen doelpunt.

    • Koen Greven