Merkel bezoekt Moskou

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is in Moskou aangekomen voor een kort bezoek. Het zal slechts zes uur duren. Merkel was vorige week al in Washington.

De kanselier wil op haar eerste reis naar Moskou als regeringsleider onderstrepen dat ze streeft naar een 'strategisch partnerschap' tussen Duitsland en Rusland, waarin ruimte is om gevoelige onderwerpen als de oorlog in Tsjetsjenië en aantasting van democratische spelregels in Rusland ter sprake te brengen. Tijdens haar bezoek wil ze daarom volgens Duitse media vandaag met president Poetin wel degelijk over Tsjetsjenië praten, en over mensenrechtenschendingen en beperkingen op de persvrijheid in Rusland. Ook wil ze in de Duitse ambassade critici van Poetin ontvangen, zoals de leiders van mensenrechtengroepen als Memorial, het Helsinki Comité en de Soldatenmoeders. Haar voorganger Gerhard Schröder, een persoonlijke vriend van Poetin, had zulke ontmoetingen in het verleden steeds geweigerd. De voorzitter van Memorial, Arseni Roginski, zei dit weekeinde tegen Duitse media dat hij Merkel duidelijk wil maken dat voor een strategisch partnerschap tussen Moskou en Berlijn niet alleen gemeenschappelijke belangen, maar ook gemeenschappelijke waarden nodig zijn ten aanzien van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Onder de andere onderwerpen die Merkel in haar overleg met president Poetin ter sprake wil brengen zijn het nucleaire conflict met Iran, de situatie in Wit-Rusland (waar president Loekasjenko zich binnenkort wil laten herkiezen) en Oekraïne.

Russische media gaan er van uit dat het bezoek van Merkel anders van karakter zal zijn dan vroeger de bezoeken van haar voorganger Schröder. De Duits-Russische betrekkingen hebben voor Berlijn niet de prioriteit die ze onder Schröder hadden, maar een verkilling wordt in Moskou ook niet verwacht, omdat Duitsland het Russische gas nodig heeft, zo verwacht het blad Kommersant. De krant Nezavisimaja Gazeta denkt dat Merkel 'zonder emoties in Moskou zal worden ontvangen, strikt volgens het protocol van een werkbezoek'.