Londen in dubio over reclassering op school

De Britse regering raakt in steeds grotere verlegenheid door onthullingen dat leerkrachten die zich eerder hadden vergrepen aan kinderen toch nog voor de klas staan.

Het dagblad The Times meldde zaterdag dat het regelmatig voorkomt dat onderwijzend personeel dat op een 'zwarte lijst' staat wegens seksueel getinte incidenten met kinderen toch mag blijven lesgeven.

Sommigen op de lijst waren volgens mensen die toegang tot de zwarte lijst hadden veroordeelde pedofielen. Veel scholen zijn zich niet bewust van het belaste verleden van hun leerkrachten. Ze hebben ook geen toegang tot de zwarte lijst. Volgens de krant gaat het om enkele honderden gevallen.

Weekblad The Sunday Telegraph meldde gisteren dat de huidige minister van Onderwijs, Ruth Kelly, zelf begin vorig jaar een 59-jarige onderwijzer toestemming gaf weer les te geven in de zuidelijke stad Bournemouth. Dit hoewel bekend was dat de man in 1980 was veroordeeld voor aanranding van een 15-jarige leerlinge. De man, die op voorspraak van een bureau voor leerkrachten was aangenomen, was eerder al van drie scholen in het noordoosten van Engeland verwijderd.

Kelly heeft haar ambtenaren inmiddels opdracht gegeven alle dossiers op dit punt van de afgelopen drie decennia door te spitten.

De kwestie heeft voor veel onrust gezorgd in Groot-Brittannië. Veel ouders in Bournemouth toonden zich geschokt over het nieuws. Oppositie-leider David Cameron heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Premier Tony Blair liet echter via een woordvoerder weten dat hij achter Kelly's aanpak staat.