Linzensoep

Ingrediënten:200 gram groene (biologische) linzen1 ui, 1 teen knoflook2 eetlepels olie2 theelepels kerriepoeder1 theelepel chilipoeder3 bouillontabletten van paddestoelen2 laurierbladeren1 kleine winterwortel2 aardappels, 1 prei3 deciliter gezeefde tomaten (pak 500 milliliter)3 eetlepels fijngesneden peterselie of korianderzout, peperfacultatief: 1 eetlepel maïzena

Die kleine groene linzen zijn een klasse apart. Ze koken niet stuk en worden niet papperig, zoals andere linzensoorten. Ik koop ze in een natuurvoedingswinkel. Jarenlang hebben culinair journalisten bedrijven en winkeliers gesmeekt om de befaamde Italiaanse tabletten voor paddestoelenbouillon ook in Nederland ruimer op de markt te brengen. En ziedaar: ik zag ze onlangs in een supermarkt. Die tabletten geven de soep een surplus aan smaak. U kunt overigens ook vier tot vijf gedroogde paddestoelen laten meetrekken.

Was de linzen. Pel en snipper ui en knoflook. Verhit de olie in de soeppan en fruit hierin de snippers ui en knoflook 2 minuten lang, zonder ze bruin te laten kleuren. Doe er kerrie- en chilipoeder bij, en vervolgens de linzen met 2 liter water en de bouillontabletten. Breng het vocht nu en dan roerend aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe. Laat de linzen in een kleine drie kwartier gaar worden. Schil intussen de wortel en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook die stukjes de laatste 20 minuten mee met de soep. Halveer de prei overlangs en snijd van de delen halve ringen en kook die de laatste 10 minuten mee. Roer de tomatensaus door de soep en haal de laurierbladeren eruit. Breng de soep met zout en peper op smaak. Eventueel kunt u de soep licht binden met maïzena die met 3 eetlepels water is glad geroerd. Roer tot slot de peterselie of koriander door de soep.

U kunt er stokbrood bij eten of boerenbruin brood. Of een broodje warm vlees. Neem voor dat laatste per persoon zo'n 75 gram fricandeau, pastrami, rosbief of ham. Verwarm het vlees 1 minuut in de magnetron in een schaal of op een bord tussen keukenpapier bij een stand van 600 Watt. Stop het vlees in een pistolet, ciabattabroodje of verwarmd pitabroodje en doe er een lik mosterd op. Desgewenst garneren met sla of tomaat.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: wild zwijn.

    • Annelène van Eijndhoven