Lekker op zondag naar de weekendschool

Naast vestigingen in Amsterdam opende IMC Weekendschool gisteren haar deuren in vier andere steden.

Extra les voor kinderen uit achterstandswijken. Gratis.

tilburg weekendschool foto rien zilvold Gaaf vinden de kinderen vooral de les muziek maken. Veel kinderen voelen zich in het weekend vaak verloren. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) Zilvold, Rien

'Waar is groen? Ik moet gras tekenen.' IJverig werkt Boubacar (11) aan zijn tekening, waarop hij zijn toekomstdroom afbeeldt. Boubacar wil profvoetballer worden. Bij Ajax. Aan het tafeltje naast hem staat Abdullah (11) te tekenen. Eveneens een voetbalveld, het gras moet er nog ingekleurd worden. 'Het liefst word ik dokter, ik wil arme mensen helpen. Maar als dat niet lukt, wil ik voetballer worden. Dan verdien ik wel meer geld.'

Op de openingsdag van de weekendschool in Tilburg werden kinderen uit de achterstandswijk Tilburg-Noord gisteren meteen aan het denken gezet over hun toekomst. Dat is ook het doel van de weekendschool, zegt psychologe Heleen Terwijn. Zij richtte in 1998 de eerste school in Amsterdam-Zuidoost op, nadat zij onderzoek had gedaan onder vijfhonderd kinderen uit de Bijlmer. Hieruit bleek dat veel jongeren een somber beeld van hun toekomst hebben. In hun omgeving heerst veel werkloosheid en inspirerende voorbeelden zijn er nauwelijks.

Om de kinderen - 99 procent is van allochtone afkomst - andere toekomstperspectieven te geven, bedacht Terwijn het concept van de weekendschool. Sinds gisteren heeft niet alleen Amsterdam drie weekendscholen, ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Tilburg kunnen kinderen uit sociaal-economische achterstandswijken op zondag lessen volgen. Geneeskunde, architectuur, zelfs sterrenkunde. Er komen zoveel mogelijk beroepen aan bod om te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

De kinderen blijken hiervoor graag een zesde dag naar school te gaan, want voor elke vestiging bestaat al een wachtlijst. Van de veertig kinderen die in Tilburg worden toegelaten, is Rumeysa (11) er één. Twee vrienden uit haar klas mochten niet meedoen, maar zij had geluk en werd wel ingeloot uit de 78 kinderen die zich hadden opgegeven. Rumeysa is dan ook 'helemaal blij' dat ze een zesde dag naar school mag. 'Ik wil zoveel mogelijk leren, het maakt me niet uit dat het op zondag is. Anders heb ik toch niks te doen.' Trots levert ze als eerste haar tekening in. Net als Rowena en Susmayline wil zij verpleegster worden.

Om het programma te kunnen financieren, heeft elke school een sponsor. De weekendschool duurt drie jaar, dus contracteert Terwijn alleen die bedrijven die voor drie jaar of langer geld geven. Zo heeft energieleverancier Essent voor vijf jaar in Tilburg getekend. Dat Essent een vak over energie gaat geven, wil volgens Terwijn niet zeggen dat de sponsorbedrijven reclame kunnen maken. 'In het contract staat dat de bedrijven geen invloed mogen hebben op het programma. Wel vragen we mensen uit het bedrijfsleven om mee te werken aan het leerprogramma.' Geld vragen aan de overheid vindt Terwijn geen optie. 'We willen het zelf doen, zonder meteen bij de overheid aan te kloppen. We vragen bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. En dat doen ze graag, ze zijn er trots op om sponsor te zijn. Tot nu toe heb ik dus ook nog helemaal geen reden gehad om de overheid om hulp te vragen.'

De lessen worden gegeven door zo'n tweehonderd vrijwillige gastdocenten uit het veld per vestiging. Artsen en journalisten van regionale en landelijke kranten, waaronder NRC Handelsblad. Maar ook de Amsterdamse burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb hebben hun medewerking al eens verleend.

Triest is het wel dat weekendonderwijs nodig is voor deze kinderen, geeft Terwijn toe. 'Maar het meest trieste is dat niemand voorheen zag dat deze kinderen zich verloren voelen. Ze lijden aan intellectuele eenzaamheid, want niemand helpt ze bij het nadenken over hun toekomst. Het aanbieden van leerstof op de basisschool alleen is niet genoeg.'

Hoewel Terwijn hoopt dat de weekendschool minder hard nodig wordt in de toekomst, hoeft de school wat haar betreft nooit te verdwijnen. 'Behalve dat dit onderwijs nodig is voor deze kinderen, is het ook gewoon heel erg gaaf om les te krijgen van zoveel verschillende mensen.'

Gaaf vinden ze in Tilburg vooral de les muziek maken. Het is vechten om de grootste trommel. Dat niet iedereen evenveel gevoel voor ritme heeft, doet er niet toe. Alle partijen bij elkaar vormen samen één stuk. Vinden deze kinderen dan helemaal niks vervelend aan de weekendschool? Rowena (11): 'De bus die ons in de wijk komt ophalen en weer afzet is afschuwelijk. Echt veel te oud. Die moet echt eens meedoen aan 'Pimp my ride'.'

    • Anneke Polak