Klaasen stoot 'Barney' van zijn troon

Jelle Klaasen heeft gisteren in Frimley Green het officieuze wereldkampioenschap darts gewonnen. In de finale van de Lakeside rekende de pas 21-jarige darter uit het Brabantse Alphen af met de Haagse titelverdediger Raymond van Barneveld. Het werd 7-5 voor Klaasen, de jongste winnaar ooit in Frimley Green. Premier Balkenende feliciteerde de jonge Nederlandse winnaar gisteren persoonlijk via de telefoon.

Netherland's Jelle Klaasen throws a dart during the final of the World Professional Darts Championships against Netherland's Raymond Van Barneveld at the Lakeside Country Club, Frimley Green, England, Sunday Jan. 15, 2006. (AP Photo/Tom Hevezi) Jelle Klaasen in actie tijdens de finale van het offcieuze wereldkampioenschap darts. De 21-jarige Nederland won met 7-5 van Raymond van Barneveld. (Foto AP)
Netherland's Jelle Klaasen throws a dart during the final of the World Professional Darts Championships against Netherland's Raymond Van Barneveld at the Lakeside Country Club, Frimley Green, England, Sunday Jan. 15, 2006. (AP Photo/Tom Hevezi) Jelle Klaasen in actie tijdens de finale van het offcieuze wereldkampioenschap darts. De 21-jarige Nederland won met 7-5 van Raymond van Barneveld. (Foto AP) Associated Press

'Barney' had het toernooi al vier keer gewonnen. De uiterlijk zeer kalme qualifier Klaasen, ook nog debutant, vertoonde op het podium nauwelijks zenuwen. Waar Van Barneveld hevig zwetend zijn pijltjes gooide, mikte Klaasen onverstoorbaar op het bord.

Emoties had de darter, die op zijn dertiende met de sport begon, nauwelijks getoond. Dat deed Klaasen ook niet na het ontvangen van de prestigieuze beker. 'Ik denk dat dat pas thuis komt, als ik alleen samen met mijn vriendin ben', zei Klaasen na afloop tegen het ANP. 'Ik weet echt niet wat ik moet zeggen, dit is echt geweldig. Het dringt nog niet echt tot me door. Het enige dat ik weet is dat dit het mooiste is dat ik ooit in mijn leven heb beleefd.'

Klaasen laat met de eindoverwinning 60.000 Engelse pond bijschrijven op zijn rekening. Van Barneveld neemt genoegen met 25.000 pond. Van Barneveld weet het verlies aan het missen van de dubbels bij het uitgooien van de legs. 'Hij gooide in een waanzinnig tempo, ik gooide geen dubbels. Zo zette ik elke keer de deur open. Maar hij was gewoon op stoom. Een groot compliment voor hem.'

Als ervaringsdeskundige weet Van Barneveld wat een overwinning in Frimley Green in Nederland kan losmaken. 'Nederland ligt aan zijn voeten nu. Simpel zat. Waanzinnig, hij is een groot kampioen. Ik wens hem het allerbeste.' Van Barneveld wilde gisteren nog even niet denken aan de toekomst. 'Niet dat ik aan stoppen denk ofzo, maar ik moet dit wel even verwerken.'

De Engelse pers heeft vanochtend lovend geschreven over de 'Nederlandse sensatie' Jelle Klaasen. 'Babyface' was volgens de Daily Star simpelweg gevoelloos voor de status van zijn opponent. 'Barney buigt voor nieuweling', kopte het dagblad.

The Sun omschreef de relatie tussen Klaasen en darts als gemaakt in de hemel. De Nederlandse revelatie brak het decennia oude record van legende Eric Bristow, die de finale gisteren in de Lakeside Country Club volgde.

Bristow kon het overigens niet nalaten om tegenover de Nederlandse en Engelse pers te spreken over een amateur. 'Het was spannend, maar niet groots.'

Klaasen maakt het spel weliswaar spannend voor een nieuw publiek, maar niet het Engelse, concludeert de Daily Mail in een analyse. 'De eerste finale zonder een Britse darter heeft waarschijnlijk geen kijkcijferrecords gebroken in dit land.'