Israël: Palestijnen Oost-Jeruzalem mogen stemmen

Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem mogen van Israël deelnemen aan de verkiezingen voor het Palestijnse parlement. Partijen met uitzondering van het islamitische Hamas mogen campagne voeren in de Arabische wijken. De regering, bestaande uit zeven ministers van Kadima onder leiding van waarnemend premier Olmert heeft dat gisteren besloten. Olmert zei dat dezelfde regeling gehanteerd zal worden als tijdens de parlementsverkiezingen van 1996 en de presidentsverkiezingen van 2005. Dat wil zeggen dat voor Hamaskandidaten Oost-Jeruzalem verboden terrein is, zoals Abu Tir, de nummer twee op de Hamaslijst ondervond. Hij werd gearresteerd toen hij een menigte toesprak.

Oost-Jeruzalemmers kunnen op vijf postkantoren op 25 januari hun stem uitbrengen. De regering stond onder Amerikaanse druk en werd scherp gekritiseerd door alle rechtse partijen, Likud voorop, die vinden dat hierdoor de deling van Jeruzalem wordt aanvaard.

Het regeringsbesluit betekent overigens niet dat kandidaten van andere partijen makkelijk toegang hebben. Dr. Mustafa Barghouti van Onafhankelijk Palestina werd aangehouden toen hij campagne wilde voeren en Hanan Ashrawi van De Derde Weg ondervond ook problemen met de politie.

Vrij rondreizen op de Westelijke Jordaanoever is voor alle Palestijnen een probleem. Volgens Amira Hass van het dagblad Ha'aretz voert het leger op het ogenblik een geheime order uit om het reizen van het noorden van de Westelijke Jordaanoever naar Ramallah voor 800.000 Palestijnen te verbieden. ACRI, de Israëlische associatie voor burgerrechten, heeft tegen de nieuwe bepalingen,geprotesteerd.

De regering besloot ook de verwijdering van acht joodse families uit Palestijnse huizen in Hebron door te zetten. In het centrum van Hebron hebben deze families een illegale nederzetting gesticht. De kolonisten verzetten zich heftig tegen pogingen van het leger de bezette huizen te ontruimen. Gemaskerde kolonisten bekogelden soldaten en agenten met stenen en verfbommen en scholden hen uit voor 'nazi's'. De overheid heeft van de Israëlische Hoge Raad tot eind februari de tijd gekregen de acht families te verwijderen.