'Iran heeft onbetwistbaar nucleair recht'

De Iraanse president Ahmadinejad heeft zaterdag op een persconferentie in Teheran 'Irans onbetwistbare recht op nucleaire technologie' onderstreept.

Hij weigerde echter op zijn eerste ontmoeting met de nationale en internationale pers sinds zijn verkiezing tot president te antwoorden op de vraag of Iran daadwerkelijk uranium gaat verrijken.

Ahmadinejad, die een ontspannen indruk maakte, onderstreepte dat zijn land geen kernbom probeert te ontwikkelen. Het Westen, dat Iran wel degelijk verdenkt van een geheim kernwapenprogramma, is vorige week geschokt door het Iraanse besluit research op het gebied van uraniumverrijking te hervatten na een bevriezing van twee jaar. Vanmiddag komen in Londen westerse vertegenwoordigers met Russische en Chinese functionarissen bijeen om te praten over over diplomatieke stappen tegen Iran.

'De leiders van sommige westerse landen leven geestelijk in de middeleeuwen, en ontkennen ons recht op technologische vooruitgang', zei Ahmadinejad, die vooral hamerde op de 'onterechte ongelijkheid' in de wereld. Volgens de Iraanse president gaat de wereld gebukt onder leiders die niet geloven in spiritualiteit. 'Er zijn leiders die willen plunderen en zich wentelen in hun macht en overwicht over andere staten.'

De Iraanse president sprak niet in detail over Irans reactie als er uiteindelijk sancties tegen het land zouden worden ingesteld. 'De wereld heeft Iran tien keer harder nodig dan Iran de wereld', zei Ahmadinejad. Iran is het op drie na grootste olieproducerende land ter wereld. 'We hebben onze eigen middelen om sancties tegen te gaan', zei hij.

'Westerse landen zijn vanaf het begin tegen ons geweest. Maar wij willen geen bom maken. Tijdens de oorlog met Irak (1980-1988) werden we bestookt met chemische wapens. Wij hebben die echter nooit gebruikt. Iran heeft zijn morele hogere positie altijd behouden', zei Ahmadinejad. Volgens hem eisten de westerse landen eerst dat het land geen uranium zou verrijken, en willen ze nu dat Iran geen onderzoek meer doet. 'Het is onmogelijk om het denken van een natie te stoppen', zei hij hierop.

Ahmadinejad ging ook verder in op zijn uitspraken over Israël, dat volgens hem van de kaart geveegd moet worden, en de holocaust, aan het bestaan waarvan hij twijfel heeft geuit. 'Westerse landen hebben hun probleem op de Palestijnen afgewenteld. Ik vraag de wereld: waar kwamen de huidige gouverneurs van Palestina vandaan? Laat ze terugkeren. Als jullie joden hebben vermoord, moeten jullie het oplossen.'

Tevens gaf hij zijn uitspraken over Israël als voorbeeld waarom Iran geen kernbom nodig heeft: 'Mijn uitspraak doet dat land al schudden op zijn grondvesten.' Ahmadinejad zei tevens dat zijn gewraakte uitspraken gepland waren en dat hij meer 'voorstellen' in petto heeft.