Gezien in Shenzhen: Kim?

Officieel willen de autoriteiten van beide landen nog steeds niets kwijt, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft gisteren een bezoek gebracht aan een van de grootste multinationals van China, telecomfabrikant Huawei in Shenzhen. Het bezoek aan het hoofdkantoor duurde twintig minuten, aldus vanochtend twee in Hongkong verschijnende dagbladen. Ze gaven geen bijzonderheden.

De geheimzinnigheid rond Kims reis duurt al bijna een week. Dinsdag werd gemeld dat hij 's nachts per trein de grens bij Dandong was gepasseerd. Volgens sommigen was hij op weg naart Peking, anderen meldden dat hij richting Moskou spoorde. Maar de laatste dagen kwamen er steeds meer aanwijzingen dat hij in Shenzhen was, de havenstad bij Hongkong waar China's geweldige economische expansie ruim twintig jaar geleden vaart kreeg. Een luxueus hotel moest zijn kamers vrijmaken voor onaangekondigd en niet nader gedefinieerd bezoek. Een Japanse tv-zender liet in het geheim opgenomen beelden zien van een man bij het hotel, die veel op Kim leek.

Zo gaat dat in een land waar vrije nieuwsgaring niet mag, en met een gast uit een land waar nieuwsgaring helemaal niet bestaat. Toch putten analisten hoop uit Kims reis. Zijn bezoek toont zijn belangstelling voor economische liberaliseringen zoals het communistische China heeft doorgevoerd, zeggen ze.

Volgens de laatste berichten is Kim nu op weg naar Peking voor gesprekken met China's leiders. Maar geen officiële woordvoerder die het wil bevestigen.