Fraude door studente bij crèche-onderzoek

Een wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van kinderopvangcentra is 'besmet' geraakt door fraude van een deelnemende studente. Ze leverde data aan over kinderdagverblijven die ze niet bezocht. Het onderzoek, dat zeer negatief uitpakte voor de centra, werd in september vorig jaar aangeboden aan minister De Geus (Sociale Zaken). Het onderzoek is herschreven en vorige maand opnieuw aangeboden.

Dat meldt het Leidse universiteitsblad Mare deze week. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam, verenigd in het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO). De masterstudente pedagogiek kopieerde informatie over vier kinderdagverblijven uit eerder onderzoek, en deed alsof ze de centra had bezocht. Ze declareerde ook niet-gemaakte reiskosten.

Volgens hoogleraar pedagogiek en projectleider Louis Tavecchio zijn de conclusies van het onderzoek niet gewijzigd. 'De resultaten van de analyse zijn alleen wat minder precies geworden.' Alle data van de studente zijn uit het onderzoek verwijderd. In plaats van vijftig betreft de steekproef nu 42 crèches. Tavecchio: 'Godzijdank kwam uit een contra-expertise van het ministerie hetzelfde resultaat als uit ons onderzoek.'

De maximale sanctie voor fraude door studenten is een jaar schorsing. Het onderzoeksteam overwoog een civielrechtelijke zaak, zegt Tavecchio. 'Maar de woede is inmiddels weggeëbd, we willen dit niet tot haar levenslot maken.'