Evacuatie Shell uit Niger-delta

Energieconcern Shell heeft 326 medewerkers geëvacueerd uit de Niger-delta in Nigeria na nieuwe gewelddadigheden. Dat heeft Royal Dutch Shell vanmorgen bevestigd. In het olierijke Nigeria heeft het concern 5.000 medewerkers.

Gewapende opstandelingen vielen gisteren een oliepompinstallatie bij de zuidelijke havenstad Warri aan. In het daarop volgende vuurgevecht met het Nigeriaanse leger zouden onder de soldaten en de opstandelingen doden zijn gevallen, zo meldde het persbureau Reuters. Vijf medewerkers van Shell raakten gewond. De opstandelingen noemen zich de Beweging voor de emancipatie van de Niger-delta en zorgen al jaren voor onrust in de delta. Zij willen dat de Nigeriaanse olierijkdom ten goede komt aan de lokale bevolking en dreigen de olie-export van Nigeria te verlammen.

Volgens Shell ging het bij de aanval op de installatie gisteren om 'zwaar bewapende personen, die met speedboten hun aanval uitvoerden, twee stafaccommodaties platbrandden, productiefaciliteiten vernielden en daarop maakten dat ze wegkwamen'.

Op de termijnmarkt in Londen steeg de prijs van ruwe olie vanmorgen. Oliehandelaren zijn nerveus over de recente gebeurtenissen in zowel Iran als Nigeria. Iran heeft de op een na grootste oliereserves, Nigeria is de achtste olieproducent ter wereld.

De honderden medewerkers van Shell en zijn aannemers zijn van vier pompinstallaties in het westen van de Niger-delta geëvacueerd 'naar veilige gebieden in Nigeria'. Afgelopen woensdag werd de productie in de delta overigens al stopgezet wegens vernieling door de opstandelingen van een oliepijpleiding. De productie in een olieveld voor de kust van Nigeria, die vorige week wegens een gijzeling van vier medewerkers 'uit voorzorg en veiligheid' eveneens door Shell was stopgezet, werd kort daarop hervat. De vier worden nog steeds vastgehouden.