Er zijn grenzen aan superioriteit Topalov

Na de troonsafstand van Gari Kasparov zijn er geen supermensen meer in het topschaak en als hij dat nog niet geweten zou hebben, ondervond de Bulgaar Veselin Topalov het afgelopen weekeinde in het Corustoernooi. Zaterdag speelde hij zijn eerste partij als wereldkampioen tegen Gata Kamsky. Topalov won mooi, maar gisteren werd hij op nog mooiere manier verslagen door Michael Adams.

Niet zomaar verslagen, maar door een orkaan van het bord geveegd. Voor een onstuitbare koningsaanval offerde Adams eerst een stuk en daarna nog een toren, al was dat een schijnoffer dat niet goed aangenomen kon worden. Topalov wist een direct mat nog te verhinderen, maar bleef met een hopeloos eindspel zitten.

Op voorbeeldige Engelse manier deed Adams of het niets bijzonders was. Had hij een bijzonder mooi gevoel nu hij van de wereldkampioen had gewonnen? Hij liet er in ieder geval niets van merken: 'Ik kan tegenwoordig iedere overwinning goed gebruiken, maar dit was voor mij een partij als alle andere. Ik heb een fatsoenlijke score tegen Veselin en hij is als wereldkampioen niet opeens een ander mens geworden.' Met die 'fatsoenlijke score' bedoelde Adams dat hij in het verleden vaker van Topalov had gewonnen dan verloren.

Topalov kan wel tegen een stootje. Een spectaculaire nederlaag af en toe hoort bij zijn avontuurlijke stijl en hij heeft wel eens gezegd, dat hij zijn grote successen van vorig jaar vooral dankt aan zijn gebrek aan angst om te verliezen, wat hem van zijn collega's onderscheidt.

Anand, de andere grote man van het toernooi, won in de eerste ronde met zwart een prachtige aanvalspartij van het Oekraïense wonderkind Sergei Karjakin, dat vorige week zestien jaar werd.

Gisteren leek Anand goed op weg om tegen Levon Aronian zijn tweede overwinning te behalen met een typische 'Spaanse marteling', die hem tenslotte een gunstig eindspel opleverde. Het lukte toch niet; Aronian wist er nog net met remise tussenuit te glippen.

In zijn eentje bovenaan met twee overwinningen staat daardoor Vasili Ivantsjoek, een van de veteranen van het toernooi, die vijftien jaar geleden al wereldkampioenskandidaat was.

Ivantsjoek is erg aan stemmingen onderhevig. Als het in het begin slecht gaat heeft hij geen zin of kracht meer en laat hij het toernooi een beetje lopen. Als het goed gaat, zoals in Wijk aan Zee, krijgt hij vaak vleugels en wordt hij weer het oude genie.

Het Nederlandse drietal Van Wely, Sokolov en Tiviakov begon het toernooi bescheiden. Van Wely maakte twee remises, maar de andere twee ieder slechts één. Sokolov werd gisteren verslagen door Ivantsjoek, die ernstige tijdnood met grote kalmte doorstond, en Tiviakov door Bacrot.

Adams-Topalov, Corus tweede ronde

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le2 e6 7. 0-0 Le7 8. a4 Pc6 9. Le3 0-0 10. f4 Dc7 11. Kh1 Te8 12. Lf3 Lf8 Dit hadden ze ook vorig jaar in het wereldkampioenschapstoernooi in San Luis en toen deed Adams 13. Pb3. 13. Dd2 Pa5 14. b3 Tb8 15. Tad1 Pc6 Zwarts tijdrovende paardensprongen hebben wit een prettige stelling opgeleverd. 16. Lf2 Pd7 17. Lg3 Pxd4 18. Dxd4 b5 19. axb5 axb5 20. b4 g6 Het kleinste euvel voor zwart was 20...Dc4. 21. e5 d5 22. f5 gxf5 23. Pxd5

------------- ---------------- -------------

Dit offer kan niet aangenomen worden, want na 23...exd5 24. e6 wint wit snel. 23...Dc4 24. Dd2 h6 25. h3 Een fraaie rustige zet. Zwart heeft bijna geen nuttige zetten meer en pakt daarom maar het paard. 25...exd5 26. Lxd5 Dxb4 27. c3 Dc5 28. Txf5 Te6 29. Txf7 Weer mooi gespeeld. Na 29...Kxf7 30. Df4+ beslist wits aanval snel. 29...Pb6 30. Tdf1 Pxd5 Er was geen verdediging meer tegen wits koningsaanval. Na 30...Lg7 31. Df4 Pxd5 32. Dg4 zou zwart mat gaan. 31. Txf8+ Dxf8 32. Txf8+ Kxf8 33. Dxd5 Zwart heeft een snel mat weten te verhinderen, maar zijn positie is hopeloos. 33...Ke8 34. Lh4 Ld7 35. Lf6 b4 36. De4 Lc8 37. cxb4 Tb7 38. Dg6+ Kd7 39. Dxh6 Kc7 40. Df4 Kb8 41. h4 Tc7 42. h5 Zwart gaf op.

    • Hans Ree