Debuut van Vlaar stemt Feyenoord tot tevredenheid

De eerste overwinning van Feyenoord in het Gelredome was er een zonder enige overtuiging. Desondanks had de Rotterdamse ploeg reden met voldoening terug te kijken op het met 1-0 gewonnen duel met Vitesse, dat ondanks het mooie winterweer onder een gesloten dak in een sombere ambiance werd afgewerkt. De nieuwelingen Ron Vlaar en Roysten Drenthe maakten een goede indruk bij hun debuut in het fraaie roodwitte shirt.

Vooral het optreden van Vlaar stemde trainer Erwin Koeman tot tevredenheid. De van AZ overgenomen verdediger viel slechts te betrappen op een enkel foutje.

Maar enige nuancering was wel op zijn plaats. Vlaar was belast met de bewaking van Mads Junker, die ruim een maand geen wedstrijd had gespeeld. De 24-jarige Deen, afkomstig van FC Nordsjaelland waar hij vijftien treffers maakte in twintig wedstrijden, vervangt in Arnhem clubtopscorer Matthew Amoah, die naar Borussia Dortmund vertrok. Vlaar hield hem aardig in bedwang en maakte van de gelegenheid gebruik een paar mooie crosspasses te versturen. Echt getest werd hij evenwel niet. Koeman desondanks: 'Ron had een goed debuut. In de eerste helft maakte hij een dekkingsfoutje. Na rust greep hij paar keer sterk in. Hij oogde alert en fris.'

Met het aantrekken van Vlaar sloeg Feyenoord twee vliegen in één klap. Het centrum van de verdediging, een zorg bij de ploeg uit De Kuip, wordt dankzij zijn komst versterkt en Serginho Greene kan doorschuiven naar de rechtsbackpositie, zodat ook die plek beter is bezet. Aan de woorden van Koeman viel gisteren op te maken, dat de gisteren geschorste Zweed Alexander -stlund moet vrezen voor zijn basisplaats. 'Hij heeft het dit seizoen goed gedaan', aldus Koeman. 'Maar in Nederland moet een verdediger ook over aanvallende kwaliteiten beschikken.'

Vlaar heeft vorig jaar op het WK- jeugd bewezen, dat hij opbouwend iets kan toevoegen aan het spel van Feyenoord. In wedstrijden bij AZ en het Nederlands elftal (tegen Italië) bleek ook dat hij het moeilijk heeft tegen beweeglijke, snelle spitsen. Dat werd ook duidelijk in het Gelredome als linksbuiten Eldridge Rojer vervaarlijk richting doel opstoomde. Vlaar hield zich niettemin staande.

Vlaars carrière blijft zich stormachtig ontwikkelen. Een jaar geleden kende nog niemand hem. Dankzij talrijke blessures werd trainer Co Adriaanse gedwongen Vlaar in te zetten en na een goed optreden in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Sporting Lissabon werd hij zelfs door bondscoach Van Basten opgeroepen voor het Nederlands elftal. Maar wie snel stijgt kan ook snel diep vallen. Desondanks werd hij vorige week in Egmond onderscheiden tot Noord-Hollands talent van 2005. Opmerkelijk genoeg ten overstaan van AZ, dat op hetzelfde gala werd gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Vlaar had geen moeite met de confrontatie: 'Het was een mooie gelegenheid afscheid te nemen van oude ploeggenoten. Klapte Van Gaal ook voor mij? Kan best, ik heb 't niet gezien.'

Vlaar zegt bij Feyenoord nog bezig te zijn met de acclimatisatie. 'Ik heb nog tijd nodig me aan te passen. Mijn medespeler in het centrum van de verdediging, André Bahia, spreekt Nederlands noch Engels. Dus probeer ik me met wat gebarentaal duidelijk te maken. Ik kijk uit naar mijn debuut in De Kuip (zondag tegen Roda JC, red.). Het viel me vandaag al op dat er zoveel Feyenoord-supporters meegereisd waren naar Arnhem.'

Die zagen nog een speler debuteren: Roysten Drenthe. Vertoont qua uiterlijk veel gelijkenis met Edgar Davids, speelt toevallig ook aan de linkerkant, maar is een heel andere persoonlijkheid. Drenthe blijkt een vrolijke babbelaar, die gisteren maar niet uitgepraat raakte over zijn debuut voor Feyenoord. 'Voor een rasechte Rotterdammer is een droom uitgekomen', aldus Drenthe. Hij viel in als linksbuiten, maar wordt klaargestoomd voor de positie van linksback. 'Ze noemen me de nieuwe Ruud Heus. Ik heb wel eens van hem gehoord, maar wie dat precies is weet ik niet. Waar praten we trouwens over, Bosschaart deed het vandaag toch ook goed op die positie', stelde de voormalige speler van Excelsior. Vervolgens pakte hij drie tassen tegelijk op om naar de spelersbus te dragen. 'Want dat hoor je op mijn leeftijd te doen.'

En zo bouwt Feyenoord verder aan een elftal met Nederlandse spelers, al dan niet eigen kweek.

Vitesse had gisteren een punt verdiend. De treffer van Bahia, die tegen de bal liep bij een hoekschop, was een geluksdoelpunt.

Gebrek aan stootkracht voorin, brak Vitesse op. Trainer Edward Sturing heeft een paar turbulente weken achter de rug. Allereerst kreeg hij in een interview kritiek van Youssouf Hersi. En vervolgens stelde Stijn Vreven de mentaliteit en beleving van zijn ploeggenoten aan de kaak. De Vlaming vindt dat de jonge generatie bij Vitesse niet goed met zijn vak bezig is. Vreven zegt zijn hoofd op het hakblok te hebben gelegd om wat los te maken. Maar veel van zijn ploeggenoten vinden dat hij de kritiek beter binnenkamers had kunnen houden.

Vreven en Hersi zijn tijdelijk uit de selectie verwijderd. Sturing, die al blij was dat hij gisteren een hard werkend team zag voetballen, kondigde na de wedstrijd tegen Feyenoord aan, dat beiden binnenkort weer in de selectie worden opgenomen. 'Want we hebben ze hard nodig.'

Vitesse0Feyenoord1

Ruststand 0-1. 28. Bahia 0-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 23.200. Gele kaart: Knol (Vitesse)

    • Erik Oudshoorn