De hoofdcommissaris kan het niet laten

Jorien van den Herik is veranderd. Milder geworden, een kleiner ego. Niet meer de vechter, maar een gelukkige grootvader. Liever bewaker van het beleid op de achtergrond dan altijd maar kop van jut.

Dat verklaarde de 62-jarige voorman van Feyenoord in de nieuwjaarsrede die hij vorige week uitsprak. De goede voornemens zijn niet echt uit de verf gekomen. De reacties op zijn rede waren de afgelopen dagen in elk geval als vanouds. Geen wonder.

Hij beschuldigde bijvoorbeeld NOC*NSF ervan de onbekende raadgever van minister Verdonk te zijn bij het tot dusver mislukte naturalisatieverzoek van Salomon Kalou. En ook oud-minister Benk Korthals, tegenwoordig voorzitter van de raad van toezicht bij de KNVB, kreeg het weer zwaar te verduren. Van den Herik verwijt hem nog steeds dat hij als bewindsman de (inderdaad) slepende rechtszaak tegen Feyenoord en Van den Herik niet heeft gestaakt. Bij Korthals' benoeming in 2003 besloot hij tot een openlijke boycot van de man. Nu vindt hij het vreemd dat Korthals nooit contact met hem heeft opgezocht.

De uitvallen van Van den Herik zijn zeker op dit moment opvallend. Keer op keer stelt hij dat de directie bij Feyenoord het beleid bepaalt, en dat hij als voorzitter van de raad van commissarissen slechts de lange termijn bewaakt. Maar welke commissaris in het bedrijfsleven wenst zo, met enkele persoonlijke aanvallen, de aandacht te trekken? En welke directie vindt dat prettig?

Opvallend is zijn rede ook omdat Van den Herik klaagt altijd de kop van jut te moeten zijn. Hij denkt zelfs dat die eindeloze rechtszaak een gevolg is van zijn uitgesproken gedrag. Laat dan, na zoveel jaren, een directeur het woord voeren, zou je zeggen.

En hoe logisch is het dat Van den Herik - inderdaad vaak kop van jut - zelf zo hard andere personen aanvalt? Bijvoorbeeld door te spreken over 'het volle gewicht' van Terpstra.

En het meest verwonderlijke blijft natuurlijk dat de nieuwjaarsrede - na te lezen op de clubwebsite - zo negatief van toon is. Alsof er geen mooie dingen in de Kuip gebeuren.

Van den Herik klaagt altijd over het beeld in de media dat hij alles bepaalt bij Feyenoord. Een beeld, terecht of niet, dat hijzelf steeds in januari nieuw leven in blaast.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle