Caroline Herring heeft genoeg aan stem en gitaar

Op één avond drie vrouwen die zichzelf op een akoestische gitaar begeleiden: je zou eenvormigheid vrezen. Maar de onderlinge verschillen bleken zaterdag in Dordrecht aanzienlijk. De Canadese Alana Levandoski was vooral de akoestische countryrocker, Dar Williams deed meer aan pop, en Caroline Herring was de pure zangeres-met-gitaar. Het drietal begon zaterdagavond aan het Nederlandse deel van een tournee die hen vanavond in het Amsterdamse Paradiso brengt.

Levandoski's stem deed denken aan die van een countryzangeres uit de jaren zeventig: meer volume dan nuance. En het vibrato was wel zeer kwistig. Van de drie leek zij een begeleidende groep het meest te missen, maar ze revancheerde zich achter de piano, waar ze I'm So Lonesome I Could Cry van Hank Williams omtoverde in een statige wals.

Dar Williams is een rijzende pop-folk ster in Amerika, en getuige haar mooie cd My Better Self even goed op dreef in intelligente zelf geschreven liedjes als in een onverwachte coverversie van Pink Floyds Comfortably Numb. Ook haar werk klinkt meer compleet met een goede groep muzikanten in plaats van met alleen een gitaar, maar aan sterke melodieën is geen gebrek, evenmin als aan inhoud. Bovendien bouwde ze haar set mooi op: recht voor z'n raap rockwerk werd afgewisseld met mooie melancholie, in bijvoorbeeld February en het dromerig-verontrustende When I Was A Boy.

Caroline Herrings muziek heeft aan stem en gitaar genoeg. Die stem lijkt op een omgekeerde bombe surprise: onder een dunne koele laag smeult een vuurtje, waarmee ze ogenblikkelijk een intieme band smeedt met de luisteraar. Zo boden teksten over onmacht en verlangen - 'Tonight I want to be a strong Colorado woman/ not your Mississippi girl' - of over het verschil tussen man en vrouw - 'I would change my life/ you would change your line' - inzicht in de emotionele strijd om het bestaan, en werd de strijd blootgelegd tussen rede en gevoel. Het maakte dit optreden van Herring - na haar concert op het Blue Highways Festival vorig jaar - opnieuw tot een sublieme ervaring.

Concert: Alana Levandoski, Caroline Herring, Dar Williams. Gehoord: 14/1 Statenzaal 't Hof, Dordrecht. Herh.: 16/1 Paradiso Amsterdam (met Lynn Miles); 17/1 Hollandsche Rading (uitv.).

    • Bart Jippes