Argentijn gniffelt om bankroof

Een bank overvallen terwijl de politie met tweehonderd man sterk toekijkt en toch ongezien verdwijnen. In Argentinië is de knapste kraak uit de geschiedenis gepleegd.

In Buenos Aires is het afgelopen weekeinde volgens de politie de knapste kraak uit de Argentijnse misdaadgeschiedenis gepleegd. Zelfs sommige gedupeerde bankcliënten spraken het afgelopen weekeinde hun bewondering uit voor de geraffineerde wijze waarop een groep mannen vrijdag een bank wist te overvallen.

De criminele actie begon afgelopen vrijdagmiddag toen vier gemaskerde boeven een filiaal binnenvielen van de Banco Río in San Isidro, het 'Wassenaar' van de Argentijnse hoofdstad. Ze ontwapenden de beveiliging en namen de aanwezige klanten en bankmedewerkers in gijzeling. De politie arriveerde binnen vijf minuten en omsingelde uiteindelijk met tweehonderd zwaarbewapende agenten het pand. De enige waarneembare activiteit rond de urenlange belegering - die rechtstreeks op tv werd uitgezonden - was te zien om vier uur 's middags toen in ruil voor pizza's en frisdrank drie gijzelaars werden vrijgelaten.

Aan het begin van de avond bestormde een speciale politie-eenheid het bankfiliaal. Alle gijzelaars werden bevrijd en waren ongedeerd. De overvallers bleken evenwel in het niets opgelost. Ze waren samen met het geld van de kas - omgerekend zo'n tweehonderdduizend dollar - en de inhoud van 145 opengebroken privé-kluisjes verdwenen.

Pas na goed zoeken ontdekte de politie in de kelder een gat in de muur dat leidde naar een tunnel van vijftien meter lengte die uitkwam op het riolenstelsel. Langs die weg zijn de overvallers ontsnapt. Uit voorlopig onderzoek concludeert de politie een hak te zijn gezet door een buitengewoon listige bende waarin in ieder geval een geoloog, een ingenieur, een bankmedewerker, een politieman en een rekeninghouder van het getroffen filiaal zaten.

De tunnel kwam precies uit op een plek achter een ladekast in de kelder van het bankgebouw. Vanuit de verlichte tunnel verwijderden de dieven onder meer een 45 centimeter dikke bankmuur van gewapend beton.

Verdere kennis over onder andere onderhandelingstactieken van de politie, de wijze waarop particuliere kluisjes pas na een beveiligingsvertraging van een half uur opengaan en wetenschap over de fysieke inrichting van de bank doen de politie verder vermoeden dat de overvallers 'corrupte' contacten hadden.

Politiecommissaris Osvaldo Seisdedos heeft zaterdag gezegd de overvallers heel slim te vinden maar zijn rechercheurs zijn nog intelligenter. 'De boeven zullen straks in de gevangenis mooie anekdotes kunnen vertellen.'

Veel rijke Argentijnen hebben voorafgaande aan de economische crisis, die vier jaar geleden leidde tot het ineenstorten van het bankwezen, hun geld opgenomen en bewaren hun vermogen liever contant. Vanwege de plek van het beroofde bankfiliaal wordt er door de gewone Argentijn daarom nogal gegniffeld over de criminele actie. Hier heeft de ene groep boeven de andere bestolen, zo is de algemene opinie.

Van de Argentijnse krakers ontbreekt tot nu toe ieder spoor. Niet alleen de politie maar ook Hollywood is naar ze op zoek.

    • Marcel Haenen