'Amerikanen niet ontevreden over pak'

De Nederlandse schaatsers waren tijdens de EK niet te spreken over de nieuwe kleding van Nike.

Na de eerste dag van de Europese kampioenschappen allround in het Noorse Hamar waren niet het dienstweigerende startpistool, de defecte koelinstallatie of de vals gestarte winnaar van de 500 meter onderwerp van gesprek. De Nederlandse schaatsers gaven hun nieuwe schaatspakken de schuld van het teleurstellend verlopen openingsnummer. De sportkleding zou te veel luchtweerstand hebben opgeleverd. Het was voor het eerst dat de Nederlandse ploeg van start ging in de Swift Skin II van sportartikelenfabrikant Nike. De Noorse ploeg besloot al vooraf de hele EK af te werken in de oude versie van het pak.

Wat waren de precieze klachten over het nieuwe schaatspak?

Stephan Lub, woordvoerder Nike: 'Ik was afgelopen weekeinde in Hamar en daar heb ik alleen geconstateerd dat de Nederlanders na de 500 meter besloten de eerste Swift Skin weer aan te trekken. Waarom zij dat deden, moet in de komende dagen duidelijk worden in gesprekken met de schaatsers.'

Wat is het verschil tussen de twee schaatspakken?

'De materialen zijn anders. De eerste versie zat erg strak om het lichaam en trok de sporter als het ware in een bepaalde schaatshouding. Ook dat pak kende een moeilijk begin, omdat de schaatsers dat niet gewend waren. Het belangrijkste punt van kritiek dat naar voren kwam, was dat je het snel warm kreeg. Bij de ontwikkeling van de snellere tweede Swift Skin is die feedback meegenomen. Het nieuwe pak is comfortabeler en is gemaakt van materiaal dat meer ademt. Ook een verschil is dat je de wind langs je lichaam voelt bij het schaatsen.'

Gaan schaatsers in Turijn gebruik maken van het nieuwe pak?

'Daar kan ik vóór de gesprekken met de sporters nog geen antwoord op geven. Uiteraard doen wij alles voor een goede prestatie van de schaatsers. Behalve Nederland en Noorwegen maken ook de ploegen van de Verenigde Staten, China, Oekraïne en Zuid-Korea gebruik van het nieuwe schaatspak. De Amerikanen rijden al langer in de tweede Swift Skin en van die ploeg heb ik geen ontevreden geluiden gehoord.'