S novim godom!

vodka.jpgNet nu de kerstbomen van straat zijn en New York hersteld lijkt te zijn van het feestseizoen (Thanksgiving, Kerstmis, oud & nieuw), doen de duizenden Russen in de stad het nog eens over.

De Russisch-Orthodoxe kerk vierde namelijk dat op 14 januari het nieuwe jaar begint. Dat heeft allemaal te maken met de Juliaanse kalender, die door de Russen nog steeds informeel gevolgd wordt, naast de Gregoriaanse, zoals wij die kennen.

Afgelopen vrijdagavond waren twee van de meest Russische barren van de stad (recht tegenover elkaar gelegen op 52nd Street) afgeladen. In de Russian Vodka Room drink je wodka met mierikswortelsmaak, of anders met cranberriesmaak uit een litersgroot plastic vat. Ze stoken hier zelf.

En wanneer het dan eenmaal na middernacht is en iemand op een horloge kijkt, blijkt dat oud & nieuw alweer voorbij is. Ongevierd. De Russen malen er niet om: „het was een mooie aanleiding hier weer eens te drinken.”

    • Freek Staps