www.nrc.nl

Woordhoek. Taaljournalist Ewoud Sanders zei afgelopen maandag in zijn rubriek Woordhoek dat er eens een inventarisatie zou moeten worden gemaakt van de uitroepen en tussenwerpsels in het Nederlands. Hij kwam zelf met een lijstje en vroeg om meer. Diverse lezers namen de uitdaging aan. Zo schreef Gé Klingers: ,,Misschien hoort er bij tussenwerpsels en uitroepen ook een sub-hoofdstuk “dooddoeners', uitdrukkingen waarmee elk gesprek onherroepelijk zinloos wordt en dood valt. Een paar voorbeelden uit onze verzameling: “Dat heb je wel 's, nou ook weer', van André van Duin (foto); “Dus...'; “Tsja...'. En de klapper van mijn buurman, die in het café een stilvallend gesprek tracht op te starten met “Wat een weer hè, de afgelopen 25 jaar'. Misschien een landelijke oproep om meer van dit soort pareltjes. Ze passen wonderwel in een cursus verbale communicatie!''

** FILE ** L. Paul Bremer, civilian administrator in Iraq, discusses with Iraqi tribal leaders in South Central Iraq during their summit Saturday June 14, 2003 in Hillah, 100 kilometers south of Baghdad, Iraq. From the Iraq occupation's earliest days, American generals pressed to have elements of the defeated Iraqi army recalled to duty to help fight the insurgency, but they were rebuffed by the Bush administration, says former occupation chief L. Paul Bremer. (AP Photo/Bullit Marquez, POOL) Associated Press

www.nrc.nl/woordhoek

Boekrecensies. Wilt u een boek kopen, maar weet u niet zeker of het een goede aanschaf zal zijn? Op www.nrc.nl zijn voor abonnees de recensies te raadplegen die in de bijlage Boeken stonden. Zo recenseerde correspondent Tom-Jan Meeus het boek van Paul Bremer (foto), de voormalige Amerikaanse bewindvoerder in Irak. ,,Vooraf even dit. Paul Bremer vindt nog altijd dat de Verenigde Staten een nobele daad hebben verricht door Irak van Saddam Hussein te bevrijden. En Paul Bremer is al dertig jaar een vriend van Donald Rumsfeld. Paul Bremer vindt Donald Rumsfeld een voortreffelijke minister van Defensie, zegt hij.“