www.nrc.nl

Woordhoek. Taaljournalist Ewoud Sanders zei afgelopen maandag in zijn rubriek Woordhoek dat er eens een inventarisatie zou moeten worden gemaakt van de uitroepen en tussenwerpsels in het Nederlands. Hij kwam zelf met een lijstje en vroeg om meer. Diverse lezers namen de uitdaging aan. Zo schreef Gé Klingers: ,,Misschien hoort er bij tussenwerpsels en uitroepen ook een sub-hoofdstuk “dooddoeners', uitdrukkingen waarmee elk gesprek onherroepelijk zinloos wordt en dood valt. Een paar voorbeelden uit onze verzameling: “Dat heb je wel 's, nou ook weer', van André van Duin (foto); “Dus...'; “Tsja...'. En de klapper van mijn buurman, die in het café een stilvallend gesprek tracht op te starten met “Wat een weer hè, de afgelopen 25 jaar'. Misschien een landelijke oproep om meer van dit soort pareltjes. Ze passen wonderwel in een cursus verbale communicatie!''

www.nrc.nl/woordhoek

Boekrecensies. Wilt u een boek kopen, maar weet u niet zeker of het een goede aanschaf zal zijn? Op www.nrc.nl zijn voor abonnees de recensies te raadplegen die in de bijlage Boeken stonden. Zo recenseerde correspondent Tom-Jan Meeus het boek van Paul Bremer (foto), de voormalige Amerikaanse bewindvoerder in Irak. ,,Vooraf even dit. Paul Bremer vindt nog altijd dat de Verenigde Staten een nobele daad hebben verricht door Irak van Saddam Hussein te bevrijden. En Paul Bremer is al dertig jaar een vriend van Donald Rumsfeld. Paul Bremer vindt Donald Rumsfeld een voortreffelijke minister van Defensie, zegt hij.“