Vierde zege op rij voor Stacey

De Nederlandse truckchauffeur Hans Stacey blijft bij de vrachtwagens maar etappes winnen in de Dakar Rally. Gisteren behaalde hij zijn vierde dagzege op rij en zijn vijfde in totaal. In het klassement staat de Brabander tweede.

Op de dag dat de Dakar Rally treurde om de tweede dode, lijkt Luc Alphand zijn grootste succes als rallyrijder veilig te hebben gesteld. De voormalige skiër won gisteren de dertiende etappe en verstevigde zijn leidende positie.

De dertiende etappe kostte een tienjarig jongetje het leven. Hij werd in de beginfase van de rit bij het oversteken geraakt door een deelnemer in de autorace en overleed volgens de organisatoren in een helikopter op weg naar het ziekenhuis. Eerder kwam de Australische motorcoureur Andy Caldecott om het leven.

Alphand won zijn tweede etappe op rij. Hij schudde op weg van Guinee naar Senegal de Spaanse routinier Carlos Sainz af en won met 50 seconden verschil. Nummer drie Giniel de Villiers verloor bijna twee minuten en staat in het algemeen klassement op ruim 22 minuten. “Het was een zware rit, met veel bochtenwerk tussen de rotsen. Ik kan nu de race controleren. We kunnen De Villiers laten passeren en de stofwolk volgen“, zei de Fransman.

Bij de motorcoureurs bleef de Spanjaard Marc Coma aan de leiding. De dagzege was voor de Italiaan Giovanni Sala, voor titelverdediger Cyril Despres. Coma eindigde als vierde en heeft nog een marge van 31 minuten op Despres.

Stacey leidde bij de vrachtwagens al weer bij het eerste controlepunt. Met vijf dagzeges is zijn Dakar Rally meer dan geslaagd. “Dit was de zwaarste etappe die ik ooit in de Dakar Rally ben tegengekomen“, zei de oliehandelaar uit Best. “Het was een heel technisch parkoers. Daarnaast zat de rit vol risico's door de enorme mensenmassa aan de kant. Natuurlijk ben ik blij met een nieuwe etappezege, maar ik vind het ook heel belangrijk straks als tweede trucker in Dakar te arriveren.“

Het verschil met de leidende Rus Tsjagin, viervoudig winnaar van de Dakar Rally, is met tweeënhalf uur te groot om in het laatste weekeinde nog in aanmerking te komen voor de eindzege. Stacey heeft de Rus Kabirov, derde in het klassement, voldoende op achterstand gezet om als tweede in Dakar over de eindstreep te gaan. “Ik verheug me nu al op het feest in Nederland“, keek Stacey al vooruit naar zijn thuiskomst.