Via sexy stunts naar hogere kunst

“En voor je het weet ben je een man“: iets ergers, giechelen de bakvissen in de zaal, kan je waarschijnlijk niet overkomen. Jeugddanstheatergezelschap Aya heeft een voorstelling gemaakt waarin vrouwen centraal staan. Geëmancipeerde, heldhaftige vrouwen, want artistiek leidster Wies Bloemen neemt het in al haar voorstellingen op voor achtergestelden en ondergesneeuwden.

Hera Dansgroep Aya choreografie:Wies Bloemen Mathieu Güthschmidt en Andrea Beugger in “Hera' van Danstheater Aya (Foto Ben van Duin) Duin, Ben van

In Hera is haar wijsvinger van politieke correctheid weer veelvuldig geheven, maar tegelijkertijd swingt en spettert het.

Zo sjanst Bloemen met de blote-borstentaal en pimp-poses van muziekzender MTV. Drie dansers komen uit de hiphophoek, dus dat betekent al dan niet sexy stunten, met of zonder skates. De vaker gebruikte formule om moderne dans met hiphop te mengen werkt, omdat de pubers in de zaal krijgen wat ze willen: virtuoos spektakel. Vervolgens kunnen ze tot de hogere kunst worden verleid, met serieuze thema's als zwangerschap en mannelijke seksuele dominantie.

In Bloemens eenvoudige choreografieën zijn het vanzelfsprekend de vrouwen die de mannen tillen. In de scène waarin acteur/vrouwenhater Mathieu Güthschmidt als een baby gedragen wordt door danseres Andrea Beugger, krijgt het thema der seksen zelfs hilarische vormen.

En dan is er nog de tekst van Heleen Verburg, die internationale spreekwoorden verzamelde als het Albanese “een vrouw is een zak om dingen in te dragen', en te rade ging bij de new age waarin vrouwen scheppers zijn van het heelal en God dus een vrouw is. Af en toe krijg je er acuut eczeem van. Maar telkens weer kun je je overgeven aan de energie van Hera. Aya's troef is altijd energie en herkenbaarheid geweest. Deze keer werkt het weer. Nu de boodschap nog wat subtieler, en het wordt echt kunst.

Voorstelling: Hera van Danstheater Aya. Regie/choreografie Wies Bloemen. Tekst Heleen Verburg. Gezien 12/1 De Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 26/3. Inl: (020)3868574 of wwww.aya.nl
    • Ingrid van Frankenhuyzen