Vechtsport

Bijna iedereen heeft wel eens “op judo gezeten'. Het idee dat hun kinderen zich doeltreffend kunnen weren tegen de rotzakken uit de buurt, is een reden waarom ouders hen richting judoschool sturen. Judo is ontwikkeld uit het Japanse jiu-jitsu, een zenkunst, dus beschaafd. Je leert er om te gaan met onlustgevoelens. De belangrijkste uitspraak van de Japanse grondlegger van het judo luidt: “judo kan je alleen maar leren door het te doen!' U leest het, de wijsheid komt nog steeds uit het Oosten. De Utrechtse stratenmaker en stukadoor Geesink en zijn nog succesrijkere opvolger, de blonde matroos Ruska, maakten in de jaren zestig het judo populair in ons land. Er zijn honderden sportscholen waar men deze verdedigingskunst kan leren. Vechtkunst, want vechtsport vinden de Judobond en de sportkoepel NOC*NSF te negatief klinken. Vanavond is het stampvol in het multifunctionele sportcentrum van olympisch kampioen Theo Meijer. Waar diverse sporten worden beoefend. Topsport vindt plaats achterin, op de eerste verdieping. Daar vechten jongens en meisjes, mannen en vrouwen zich de komende uren onder de losse leiding van Meijer overvloedig in het zweet. Er zijn opvallend veel bruine en zwarte banden, hier zijn toppers aan het werk. En ook die lopen wel eens de kantjes er af, staren afwezig naar de welgevulde aerobicsruimte aan de overkant. En worden dus ogenblikkelijk gevloerd door hun tegenstander.

28/11/2005 Foto Freddy Rikken Judotraining Sportschool Theo Meijer Leusden Rikken, Freddy

Foto en tekst Freddy Rikken

Dit is de achtste aflevering van een serie over vechtsporten.

    • Freddy Rikken