Van Barneveld wint met pijn en moeite

De Nederlandse dartspeler Raymond van Barneveld heeft zich gisteravond in Frimley Green geplaatst voor de halve finales van de “Lakeside', het officieuze wereldkampioenschap.

De Haagse titelverdediger won met 5-3 van de Engelsman Tony O'Shea. “Barney' is in Frimley Green op jacht naar zijn vijfde kampioenschap. Hij is na verrassend goed presterende Jelle Klaasen de tweede Nederlander bij de laatste vier. Klaassen speelt tegen de Engelsman Shaun Greatbatch.

Van Barneveld stond al voor de negende keer in zijn loopbaan in de kwartfinale van het befaamde Engelse toernooi. De statistieken spraken in zijn voordeel: hij verloor slechts tweemaal in deze fase van het toernooi. De voormalige postbode begon niet geweldig, maar gooide wel consequent zijn dubbels. O'Shea had daar aanvankelijk de grootste moeite mee.

De korte pauze, die hij met een 3-1 achterstand inging, deed de Engelsman goed. Hij maakte vier legs op rij en leek hard op weg Van Barneveld, die na afloop wat klaagde over een geïrriteerd oog, te verslaan. Zo ver kwam het niet. De Nederlandse favoriet, die vandaag de Engelsman Martin Adams treft, bleef secuur finishen en won uiteindelijk overtuigend.

Tevreden was hij evenwel niet. “Ik heb niet lekker staan spelen“, klaagde Van Barneveld voor de de camera van SBS. “Alleen de dubbels waren goed; dat bleek al bij het ingooien. Toch kwam ik een paar keer goed weg Wat O'Shea na de pauze liet zien, was niet normaal. Dan heb je ook een beetje geluk nodig. Een gemiddelde van 31,51 per pijl is niet slecht maar ik heb hier al 33'ers gegooid. Maar och, het is leuk voor erbij. Het gaat om de dubbels.“

Bij de vrouwen verloor de Nederlandse Francis Hoenselaar de finale met 2-0 van haar eeuwige rivale Trina Gulliver uit Engeland, die haar zesde titel veroverde. Toch kreeg de Rotterdamse kansen. In de eerste set kreeg ze zes keer de gelegenheid op 3-2 te komen, maar telkens werd de dubbel gemist.