Tyco stort zich vol overgave in de splitsing

Tyco geeft niet zozeer de aftrap voor een opsplitsing, maar duikt er vol overgave in. Het Amerikaanse industrieconglomeraat onthulde plannen om zichzelf in drieën te delen, met het begeleidende nieuws dat de winst aan het verdampen is. Net als die van Cendant eerder wordt de opsplitsing van Tyco overschaduwd door het slechte nieuws van het activiteitenfront. Dit benadrukt de grenzen van wat financiële goocheltrucs vermogen om de prestaties van de aandelenkoers te verhogen.

Dat is vooral het geval als - zoals bij Tyco - de voordelen van een opsplitsing al ingebakken zijn in de waardering van een bedrijf. Niet dat Tyco nu zou moeten terugkrabbelen. De portefeuille die de veroordeelde ex-topman Dennis Kozlowski in de jaren negentig opbouwde, hangt als los zand aan elkaar.

Maar Tyco`s bekendmaking dat zijn winst over 2006 met 8 procent zal achterblijven bij de verwachtingen, onderstreept het beperkte effect dat een opsplitsing zal hebben op de marktrendementen. Zelfs voordat het bedrijf de verwachtingen neerwaarts bijstelde, genoot Tyco al een redelijke waardering.

Kijk maar eens naar de cijfers. Tyco Healthcare (de gezondheidszorgdivisie) - tegen een korting van 10 procent ten opzichte van het meervoud aan omzet en winst dat concurrenten als Johnson & Johnson en Becton Dickinson verwezenlijken - kan zo`n 27 miljard dollar waard zijn. Electronics (de elektronicadivisie) vertegenwoordigt een waarde van 20 miljard dollar, in vergelijking met Amphenol en Molex.

Het resterende rompbedrijf is nog eens zo`n 24 miljard dollar waard. Het omvat plastics (krap 1 miljard dollar), technische producten (9 miljard dollar, op hetzelfde meervoud van de operationele winst als dat van ITT Industries), en Tyco`s divisie voor veiligheidsdiensten (14 miljard dollar, op basis van het meervoud dat wordt toegedacht aan concurrenten als Brink`s en Honeywell).

Na aftrek van de schuldenlast van zo`n 9 miljard dollar blijft een marktwaarde over van 62 miljard dollar, ofwel 31 dollar per aandeel. Haal daar acht procent vanaf als weerspiegeling van de nieuwe winstverwachting, en Tyco`s som der samenstellende delen komt uit op ongeveer 56 miljard dollar, precies de ineengeschrompelde marktwaarde. Opsplitsen is de juiste strategie voor Tyco, maar reken niet op wonderen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com[br/]Vertaling Menno Grootveld[br/]

    • Rob Cox