Tyco splitst zichzelf in drie delen op

Het Amerikaanse industriële conglomeraat Tyco International wordt opgesplitst in drie aparte ondernemingen. Het concern, dat in opspraak raakte door een boekhoudschandaal, wil op deze wijze meer waarde voor aandeelhouders creëren, zo liet het gisteren weten.

Tyco, dat herstellende is van de schandalen waar de oud-bestuursvoorzitter Dennis Kozlowski bij betrokken was, verwacht dat de opdeling van het bedrijf ongeveer 1 miljard dollar gaat kosten. De reorganisatie moet in het eerste kwartaal van 2007 zijn afgerond. De marktwaarde van Tyco bedraagt ongeveer 60 miljard dollar. Het concern heeft ook vestigingen in Nederland, in onder meer Den Bosch, Roosendaal en Zaltbommel.

Tyco brengt zijn gezondheidsdivisie, zijn divisie elektronica en zijn industriële divisie onder in drie aparte bedrijven. De drie bedrijven krijgen elk een aparte beursnotering en blijven gevestigd op Bermuda wegens het gunstige belastingklimaat in dat land.De opdeling moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. De aandeelhouders hebben geen zeggenschap over de opsplitsing.

Tyco heeft voor de opsplitsing gekozen omdat de winstgevendheid van het gehele concern al jaren laag is. Het concern kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door de capriolen van zijn bestuursleden. Oud-bestuursvoorzitter Dennis Kozlowski werd in september tot een gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld. Zijn financieel directeur Mark Swartz kreeg een gelijke celstraf. Ook moeten ze forse boetes betalen. De rechtbank van New York achtte de twee mannen schuldig aan het plunderen van de bedrijfskas van Tyco voor in totaal 600 miljoen dollar. Het aandeel Tyco verloor gisteren op de Wall Street meer dan 9 procent.