Toby & Sanne: Pukkelkespraat 2006

Hiphopstraattaal is helemaal uit. Toby & Sanne spreken voortaan provincie“slang': een onverantwoorde mix van verschillende Nederlandse dialecten met een vleugje ABN.

MODERNE HANDKUS: Toby & Sanne spreken niet langer hiphops maar provinciaals Foto Aike Breukers Breukers, Aike

ontmoeting 1

Toby & Sanne spreken elkaar in de danstent - ouwe stijl:

T: Gelukkig nieuwjaar,

S: Hopelijk iets meer chillheid dit jaar, tfu...

T: Hopelijk wat meer spange sma-tjes... Standaard. Leipe pokoe draaien ze trouwens. S: Altijd hier. Fokking chill hier. Wist je, ik heb mn baantje opgezegd bij die ene winkel, ik werk nu in een andere, veel relaxter for sho'. T: Als jij je chiller voelt is het goed toch. Heb je weer een nieuwe jakka? S: Tis gewoon een homesuit man. T: Niet lelijk ofzo... Maar om nou te zeggen bo ta lekka S: fok jou droulou.

Toby & Sanne spreken elkaar in een danstent - nieuwe stijl:

T: Gelukkig noi joar!

S: Tweeduizendzes zal wellicht een piezelke beterschap brengen. T: Tweeduizendzes, of zoals een goede kennis voor zichzelf met goede hoop voorspelde, tweeduizendseks. Dit liedske is trouwens eigenlijk prima te verteren, wat jij?

S: Oh ja, ik kom hier graag. Helemaal wous. Maar Toby, je slaat weer de spijker volledig op zijne kop met je beschrijving van dit noie jaar. Ik het zojuist mijne baantje bij de kledingwinkel ingeruilt voor een betere bij de haringkar bij mij om de hoek.

T: Ik zeg ten alle tijden, volge gij die weg die ge volgen moet. Zij het een kledingwinkel, zij het een haringkar. Misschien zal werken als een ploegpaard achter de viswagen je minder vermoeidheid geven dan het aflezen van prijskaartjes en het opvouden van de shirtskes. Over shirtskes gesproken, hedde gij een nieuwe jurk? S: Zoiets, Ik zou zeggen een joggingsoutfit.

T: Een vieze zweetpantalon bedoel je, haha S: Ushhh, rustig boyke.

ONTMOETING 2

Toby & Sanne spreken elkaar in de Burger King - ouwe stijl:

T: Chickie, alles chill? S: Jawel, rustig, rustig.. Maar wat doe je hier? T: Beetje tjappen, jeweetoch... S: Ik vind die hamburgers vieze shit man, en je wordt er dik van man. Maja voor dunne zwervers zoals jij... Standaard had ik al gedacht dat ik je hier zou checken, jij hosselt altijd je eten bij deze vuilnisbak. Maargoed, je moet zelf weten. T: Meisje, wat praat je blablabla. Ben je gek in je hoofd ofzo? Ga liever weg als je alleen maar commentaar kan geven. Damn. (briesend loopt Toby weg) S: Tozz...

Toby & Sanne spreken elkaar bij de bakker - nieuwe stijl:

T: Moi dikke! Vroeg uit de veren vogelke?

S: Joah, ben hier voor mijn dagelijks kostje: een halfke rogge en een gevulde koek uit het knuiske. Wat bracht jou hier zo in vol ornaat?

T: Eens kijken wat ik aan die knor in de maag kan doen, sjonge jonge, een gevoel van innerlijke leegte domineert me momenteel meer en meer. Een krentenbolleke zal me goed doen.

S: Nou nou, gij moet weer hard van stapel lopen. Waarom schuw je toch een degelijk boerenbruun? Als ge nou eens wat gezonder zou eten, zou dat hoofd van dei eindelijk misschien die pukkelskes verliezen.

T: Ga toch de buthúzerûtsjes himmeljen! Ik koop mijn krentenbol wel ergens anders deze keer, want je laat mijn eetlust verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tabee & oant morn! (Stampend loopt Toby weg) S: Ju!

ONTMOETING 3

Toby & Sanne spreken elkaar een paar dagen later op het Leidseplein - ouwe stijl:

S: Ey tjappie! “Sap? T: Tsss.. Wat kom jij opeens aardig doen? S: Jongen, chill, chill effe T: Pfff,.. Moet deze tanga zeggen... S: Je bent zelf een chickie T: bullshit S: boelertje, ga fietse ouwe.

Op het Leidseplein - nieuwe stijl:

S: Houdoe! Zweetmulderke,, T: Hedde gij die schele ook weer. S: Gij makt mij zeik nie lauw. T: Gij en heel u muppetshow ook nie! S: Gij trekt volle zaalen! T: Slappe klets. S: Schele kut...Ga toch de buthuzenruutsies himmeljen!