Televisie Voorkeur

documentaire

Panorama: Smeerolie uit Bagdad. Over het “Food for Oil'-programma van de Verenigde Naties dat voor Saddam Hussein een gedroomde kans was om bedrijven en politici aan zich te binden. Het programma dat het grootste omkoopschandaal uit de geschiedenis wordt genoemd,werd in 1996 door de VN opgezet om de gevolgen van het embargo tegen Irak te verzachten. Irak mocht olie inruilen tegen voedsel en medicijnen. Honger en ziekte waren het bijproduct van de harde economische sancties die na de eerste Golfoorlog aan Irak waren opgelegd. Een mooi plan, maar wat kwam er van terecht? België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Andere tijden. Over de aardgasmiljarden waardoor Nederland in de afgelopen veertig jaar zo'n 160 miljard euro rijker is geworden. Dat bedrag is deels opgegaan aan het oplossen van knelpunten en heeft in 1976 zelfs een kabinetscrisis kunnen voorkomen. Uit het programma komt naar voren dat de discussie over het afsluiten van de Oosterschelde in 1976 ongetwijfeld tot een kabinetscrisis had geleid, als er niet een bedrag van meer dan anderhalf miljard gulden uit de aardgaspot was gehaald om een oplossing te kiezen die alle partijen tevreden stelde. Ned.3, 20.40-21.15u.

OverLeven: Omega-3 en vette vis. Aan het vetzuur Omega-3 worden uitzonderlijke capaciteiten toegedicht. Algemeen wordt aangenomen dat het ons beschermt tegen hart- en vaatziekten. Maar er zou ook een verband bestaan tussen het eten van vis en de preventie van depressies. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Michael Palin in de Himalaya. Eerste aflevering van een 6-delige reisreportageserie waarin Michael Palin van west naar oost trekt dwars door de hoogste bergketen ter wereld, de Himalaya. Hij steekt op de grens van Afghanistan en Pakistan de historische Khyberpas over, de aloude poort naar het Indische subcontinent. België 2 (Canvas), 21.45-22.45u.

My shocking story: I woke up in a morgue. Reportage over mensen die per vergissing dood werden verklaard en pas in het mortuarium weer bij bewustzijn kwamen. Discovery Channel, 23.00-24.00u.

Wereldbeschavingen: Egypte. Portret van de eerste vrouwelijke farao Hatsjepsoet (van 1479-1457 v.Chr), één van de meest succesvolle en fascinerende uit de geschiedenis van Egypte. Maar waarom probeerden haar opvolgers elk spoor van haar bestaan uit te wissen? Ned.1, 23.40-0.10u.

De documentaire Zaterdag is voor de doden portretteert twee Zuid-Afrikaanse begrafenisondernemers die op de grootste begraafplaats van Soweto, Avalon hun brood verdienen. Aangenomen wordt dat 6,3 miljoen Zuid-Afrikanen hiv-besmet zijn. Jaarlijks sterven circa 350.000 Zuid-Afrikanen aan de gevolgen van aids. Volgens insiders zal de begraafplaats aan het einde van dit jaar vol zijn. Ned.3, 22.20-23.20u.

praatprogramma

Woestijnruiters. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gesprekken met Hannah Belliot van de PvdA en Laetitia Griffith van de VVD. De eerste verlaat de politiek en van Griffith wordt veel verwacht. Ook gesprekken met eigenaar en voorzitter van AZ Dirk Scheringa die schaatsploegen en kunst sponsort en met cabaretière Brigitte Kaandorp die deze week een Gouden Harp ontving. Ned.3, 21.15-22.15u.

kunst

Close-up: Cervantes. Herhaling uit vorig jaar over de avonturen van de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha en zijn knecht Sancho Panza. Meer dan 400 jaar na het verschijnen van het boek Don Quichot onderzoeken we waarom de avonturen van de twee een wereldwijde sensatie werden. Maar met schrijver Cervantes zelf liep het minder goed af. Ned.1, 19.00-20.00u.

muziek

Klassiek: Gustav Mahler Rückert-Lieder. Mezzosopranen Alice Coote en Jard van Nes geven hun visie op de betekenis en interpretatie van deze liederen, die gebaseerd zijn op gedichten van Friedrich Rückert. Wat vragen deze liederen van de uitvoerenden, wat betekent de tekst, welke stemming roept een lied op, wat gebeurt er in de muziek? Naast fragmenten van de concertregistratie bevat het programma beelden van de repetities en een interview met de Duitse dirigent Ingo Metzmacher. Mahler schreef zijn Rückert-Lieder in de periode 1901-1902. Ned.3, 13.29-16.00u.

SPORT

Lakeside World Professional Darts Championships 2006. Rechtstreeks verslag van de finale van de 21ste editie van dit dartstoernooi. SBS6, 17.55-21.20u. & BBC2, 19.00-21.00u.

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvattingen van de dit weekend gespeelde wedstrijden uit de Eredivisie met onder meer ADO Den Haag tegen FC Utrecht; Vitesse tegen Feyenoord; Willem II tegen FC Twente; Ajax tegen NEC en Sparta Rotterdam tegen PSV. Talpa, 19.30-20.30u.