Televisie Overige films

Christopher Columbus: The Discovery (John Glenn, 1992, VS). Houterig, soms ridicuul spektakel biedt mechanische afwikkeling van de overbekende gemeenplaatsen over de Genuese ontdekkingsreiziger. Edelfiguratie van Marlon Brando, Tom Selleck en Rachel Ward. BBC2, 12.40-14.30u.

Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, GB). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm werd destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Alec Guiness personificeert onweerstaanbaar de Britse mentaliteit. Ook met William Holden, Jack Hawkins. RTL7, 15.10-18.00u., met reclame.

Pietje Bell (Maria Peters, 2002, Nederland). Tweede verfilming van een Kluitman-klassieker door regisseur Peters, die met Kruimeltje ruim een miljoen bezoekers naar de bioscoop kreeg. Pietje Bell, toch óók een pittoreske schelm met een gouden hartje, was goed voor ruim 800.000 bezoekers. Een echte familiefilm: de hoofdrol wordt gespeeld door het zoontje van regisseuse. België 2 (Canvas), 18.00-19.50u.

I Love Trouble (Charles Shyer, 1994, VS). Mengsel van romantische komedie en thriller. Jonge verslaggeefster Julia Roberts en gearriveerde columnist Nick Nolte zitten elkaar dwars bij research naar genetisch gemanipuleerde melk, maar zijn uiteraard voor elkaar bestemd. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Eerste film in Sylvester Stallone's veelbesproken Rambo-serie. Vietnamveteraan is provinciale Amerikanen, die in hem een crimineel menen te zien, veel te slim af. Veronica, 20.30-22.25u.

Von Ryan's Express (Mark Robson, 1965, VS). Sterk oorlogsavontuur grossiert in actie en degelijke rollen. Frank Sinatra beraamt spectaculaire massa-ontsnapping uit krijgsgevangenenkamp. BBC2, 21.00-23.00u.

Rambo: First Blood, Part II (George P. Cosmatos, 1985, VS). Vervolg op eerste Rambo-film uit 1982 improviseert niet alleen op het thema van de dolkstootlegende maar ook op de mythe van de Amerikaanse onoverwinnelijkheid. Want de ontblote, zwetende torso van Sylvester Stallone blijkt immuun voor de kogels van honderden tegenstanders. Veronica, 22.25-0.05u., met reclame.

Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1985, Fr). Verrassend intelligente en hartverwarmende komedie over drie zorgeloze “would be'-Casanova's die plotsklaps de zorg krijgen over een zes maanden oude baby die een van hen verwekte. Ze betrappen elkaar en zichzelf op groeiende gevoelens van tederheid. Getrouwe Amerikaanse “re-make' was ook bij ons een bioscoophit. TV5, 23.10-1.00u.

Switched at Birth (Douglas Barr, 1999, VS). Twee moeders komen er na 18 maanden achter dat hun baby's zijn verwisseld. De moeders besluiten eerst de baby's waar zij al anderhalf jaar voor zorgen te houden, maar later leiden diverse praktische problemen toch tot een rechtszaak. BBC1, 0.50-2.20u.

Unhook the Stars (Nick Cassavetes, 1996, VS). De zoon van de bijtender John laat in zijn bitterzoete regiedebuut zijn moeder Gena Rowlands excelleren als een overheersende moederkloek die zich ontfermt over verwaarloosd buurjongetje. Ook met Gérard Depardieu, Marisa Tomei. BBC2, 1.10-3.00u.

Plein soleil (René Clément, 1959, Fr/It). Sfeervolle, aan de Côte d'Azur gesitueerde adaptatie van Patricia Highsmith's thriller The Talented Mr. Ripley markeerde doorbraak van de toen 24-jarige Alain Delon. Hij probeert identiteit, jacht en vriendin van zijn vriend Maurice Ronet over te nemen. ZDF, 1.15-3.05u., nagesynchroniseerd.