Ryoji Ikeda:

Veel abstracter dan het werk van Ryoji Ikeda kan elektronische muziek haast niet worden. Vooral op de eerste helft van Dataplex is het op het eerste gehoor alsof er doodleuk en lukraak allerlei computerdata, of desnoods de streepjescodes en cijferreeksen op de hoes, in geluid zijn omgezet.

Een loepzuiver en kraakhelder geluid, dat wel, dat in de vorm van hoogfrequente piepjes, luidsprekerslopende bassen en suizend geratel wordt opgediend en na verloop van tijd toch een meeslepende charme krijgt.

Zo wordt de verbaasde luisteraar klaargestoomd voor de verrassing op driekwart van de afspeellengte, als die rare geluiden zich ineens groeperen tot echte, mooie muziek, die vooral in het tien minuten durende en van ijlheid bijna het raam uit zwevende “Data.Matrix' van een onverwachte schoonheid is.

Een radicale plaat van een man die radicale dingen met zijn computer doet.

JACOB HAAGSMA

Dataplex (Raster-Noton, distr. Lowlands)****
    • Jacob Haagsma