Rosiri (16): Tweede keer

Haar vader hertrouwt en Rosiri zint op wraak. Feuilleton van Iris Koppe over een modern kind van gescheiden ouders

Als je voor de tweede keer gaat trouwen is dat dan net zo mooi als de eerste keer? Zou je dan net zo verwachtingsvol kijken als toen? Denk je dan ook dat je nooit meer iets anders wil? Raak je dan opnieuw dronken van het idee dat je altijd bij deze persoon zal blijven?

Rosiri had het haar vader nog niet kunnen vragen. Door de stress wegens het huwelijk was ze door haar toekomstige stiefmoeder als een dienstmeid aan het werk gezet. Vanaf het moment dat ze uit school kwam totdat ze eindelijk in bed lag was ze bezig om tegemoet te komen aan de wensen van Naomi. Wilde ze even assisteren in de keuken? Kon ze even komen kijk of de jurk niet scheef zat van achter? Kon zij foto's maken tijdens de ceremonie? Rosiri voelde zich niet meer thuis in haar eigen huis. Overal waar ze liep rook ze de parfum van Naomi, zag ze het vette kroeshaar op de kussens op de bank en hoorde ze haar stem dirigeren. Waarom moest haar vader nu opeens gaan trouwen? Waarom kreeg ze er zo'n reusachtig Surinaamse familie bij? Een trouwdag zou een feestdag moeten zijn, maar Rosiri stond totaal niet achter de beslissing van haar vader. Hidde had zich laten overrompelen en was zichzelf verloren in een onstuimige verliefdheid die binnen een half jaar over zou zijn. Dan was de sukkel getrouwd en zat hij met iemand opgescheept die eigenlijk niet zijn type was. Kon Rosiri hem maar beschermen! Hidde luisterde alleen nergens meer naar, liep slechts achter Naomi aan en als ze een keer een weekend weg was kon hij zijn ogen niet van zijn mobiel afhouden. De man had zich laten verleiden op een moment dat hij wat minder goed in z'n vel zat en Rosiri had het allemaal zien aankomen. Zij zou binnenkort de tranen moeten drogen van de vijftiger die zich in een avontuur had gestort waar Rosiri hem nadrukkelijk voor wilde waarschuwen. In gedachten speelde ze stiekem met het idee om de bruiloft te gaan verzieken. Ze kon natuurlijk allemaal lelijke foto's gaan maken van de gasten zodat er slechts konten en onderkinnen in het plakboek kwamen te staan. Maar ze kon ook zorgen dat ze een statement zou maken door op de bruiloft kistjes aan haar voeten te dragen, een uitgelebberde bh aan te trekken en haar krullen met wat paarse haarlak op te spuiten. Misschien viel ze echt op door in een burka te verschijnen met SS-laarzen of klompen. Ze zou in ieder geval zorgen dat ze non-stop de hik zou hebben.

Hidde dacht dat het voor zijn kinderen een aanvulling zou zijn als ze er een moeder bij kregen, maar het was eerder een inbreuk op hun privacy. Iets waar Rosiri en haar broertje beslist niet van gediend waren. Het scheiden van ouders is voor pubers een moeilijke zaak, maar als een van die ouders vervolgens met iemand anders gaat trouwen wordt het te ingewikkeld. Pubers hebben hun handen vol aan hun eigen sores en verkeringen. Rosiri zou die dag eens lekker gaan detoneren. Met een groot boeket zou ze rakelings langs de tiptop outfit van Naomi lopen, zodat de stampers van de lelies flinke gele vegen zouden veroorzaken op haar sneeuwwitte jurk. 's Nachts droomde Rosiri dat ze een groot gat in de jurk van Naomi had geknipt. Daarna trok ze het ding verder kapot. De restanten wierp ze van het balkon naar beneden. In de tuin van de buren vormden ze een witte grasmat.Wordt vervolgd...

    • Iris Koppe