Religie tart fiscus

De fiscus probeert alle belastingaangiften elektronisch binnen te krijgen. Voor ondernemers is dat zelfs verplicht. Maar de wet moet wijken voor religieuze bezwaren tegen computergebruik, zo heeft de rechter onlangs beslist.

De Belastingdienst accepteert van 3.000 kleine ondernemers dat ze hun belastingaangiften op papier doen. Dat zijn degenen die niet met een computer overweg kunnen en die evenmin een belastingadviseur hebben. De fiscus voelt er niets voor deze groep uit te breiden met gewetensbezwaarden tegen computergebruik. Daarom moest de Haagse rechter een oordeel geven over een principiële weigering de verplichte elektronische aangifte te doen.

De procedure ging om een belastingadviseur die lid is van een kerkgenootschap dat computergebruik verwerpt. De klant die hij adviseerde weigerde elektronisch aangifte te doen.

Uitspraak: dat mag. De rechter verplicht de fiscus in deze situatie papieren aangiften te accepteren. Particulieren mogen ook zonder fundamentalistische opvattingen op de ouderwetse manier een papieren aangiftebiljet inleveren.

    • Aertjan Grotenhuis