President: Iran zal geen jota toegeven

De Iraanse president Ahmadinejad heeft gisteren gezworen dat Iran “geen jota“ zal toegeven in zijn conflict met het Westen over zijn nucleaire programma. Donderdag hadden Europese ministers meegedeeld de zaak Iran aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te willen voorleggen nu Iran een eind heeft gemaakt aan een tweejarige bevriezing van zijn nucleair onderzoek. De Veiligheidsraad zou sancties kunnen afkondigen. Volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn onderhandelingen met Iran “doodgelopen“.

Teheran dreigde gisteren een einde te maken aan de verrassingsinspecties van zijn nucleaire installaties conform het additioneel protocol van het nucleaire Non-proliferatie verdrag als de Veiligheidsraad wordt ingeschakeld. Iran heeft onder Ahmadinejads voorganger Khatami het additioneel protocol ondertekend als bewijs van goede wil.

Aan de andere kant heeft de Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar Ali Larijani zowel tegenover VN-topman Kofi Annan als in een interview met CNN laten weten dat Iran is geïnteresseerd in “serieuze en constructieve onderhandelingen“ met de EU-3. Larijani zei tegen CNN dat het Irans enige doel is nucleair onderzoek te verrichten, niet om uranium te gaan verrijken. Juist dat laatste is de angst van het Westen, dat dit ziet als aanwijzing van een kernwapenprogramma. (AFP, CNN)

Onze correspondent in Washington voegt hieraan toe: De VS en Duitsland zijn het erover eens dat de Veiligheidsraad moet worden ingeschakeld. Dit bleek gisteren in Washington na afloop van de kennismaking tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president George Bush. Bush benadrukte het gevaar van het Iraanse kernprogramma. Hij prees de “ongelooflijk constructieve rol“ die Duitsland heeft gespeeld in de deze week afgebroken pogingen om Iran vanuit Europa tot inkeer te brengen.