Pod à porter

Mp3-spelers moet je zo handig mogelijk kunnen opbergen en bedienen, zien nu ook de kledingfabrikanten.

iPod-fähige ski-handschoen van O'Neill.

De moderne mens hangt met draden aan elkaar. Het ijdele witte snoertje van een veredelde walkman of de draad van een handenvrije telefoon: geen sterveling waagt zich meer buiten zonder een of ander technologisch snuisterijtje. Maar waar laat je al die snoeren en oordoppen, laat staan die vervelende bultvormige apparaatjes?

Deze week kondigde de Californische denimboer Levi Strauss aan dat komend najaar met een oplossing te komen voor het gegoochel met de mp3-speler van Apple: de Levi's® RedWire DLX Jeans gaat de iPod naadloos in je spijkerbroek integreren. Een verborgen broekzakje moet de mini-jukebox voortaan aan het zicht onttrekken, terwijl een rood lintje de drager in staat stelt om het apparaatje in één beweging uit de zak te vissen.

De verstrengeling van onhandige snoertjes behoort volgens de site van Levi's binnenkort ook tot het verleden, een speciale “headphone unit' rolt het snoer moeiteloos in en uit. Nummers selecteren we straks met één soepele heupbeweging: dat maakt een speciale afstandsbediening aan de zijkant van de broek mogelijk . De iPod-compatible jeans kan overigens gewoon in de wasmachine. Wel eerst de iPod verwijderen.

Levi's is niet de eerste ontwerper die Apple's kip met gouden eieren ontdekt. Gucci, Louis Vuitton en Dior ontwierpen reeds allerliefste tasjes voor de draagbare jukebox. Eind oktober lanceerde O'Neill een nieuwe ski-handschoen met een ingebouwde draadloze afstandsbediening voor de iPod. Muziekjes kunnen gekozen worden met een joystick op de rechterhand. Radiosignalen naar de speler in de binnenzak van de jas doen het technische werk.

Kleding die inspeelt op het gebruik van technische snufjes, is in de consumentenverkoop tot nu toe een uitzondering. Philips deed in 2000 onderzoek naar deze mogelijkheden in het boek New Nomads. Op prachtige foto's demonstreren hippe mensen prototypes van “draagbare elektronica'. Dat komt vooral neer op mouwen met afstandsbediening en capuchons met oortelefoons, waarbij speciaal geleidend materiaal de apparatuur onderling haast onzichtbaar verbindt.

In de bibliotheek van het Amsterdam Fashion Institute staan de planken vol met handboeken over technologisch-aangepaste mode. Toch zien we nauwelijks voorbeelden terug in de winkel. “Dat soort kleding is drie keer zo duur als normaal. Dat willen mensen niet. Het blijft toch gewoon een jas“, zegt Jacco Wamsteeker, importeur van kledingmerk [aem'kei]. Dit Duitse merk heeft de kleding aangepast voor muziekverslaafden: de jasjes van [aem'kei] bevatten een opvallende metalen ring in de borstzak: ideaal om het snoer van je iPod doorheen te steken, zonder onnodig krullen en lengteverlies. Ook in de achterzak van broeken, in truien en overhemden zijn deze aanpassingen gemaakt. Een gat is niet duur, zullen we maar zeggen. En het demonstreert bovendien meteen je status als bezitter van de populaire mp3-speler.

De echt in kleding ingebouwde iPod-parafernalia, met wasechte, geleidende stroomdraden die door de stof lopen en de mens één maken met de iPod, zijn voorlopig nog toekomstmuziek.

    • Olga van Ditzhuijzen