Ook profiteurs bij René van den Berg

Een deel van de beleggers die geld aan de failliete valutahandelaar René van den Berg hadden geleend, heeft van diens praktijken geprofiteerd. Dat schrijft curator T. van Hees in een openbaar verslag dat gisteren verscheen.

De voormalige tennismecenas zit sinds juli gevangen, nadat hij failliet was verklaard en ruim 1.400 beleggers voor circa 127 miljoen euro aan schuldvorderingen bij de curator hadden ingediend. Volgens de curator heeft Van den Berg nooit duidelijk kunnen maken hoe hij de miljoenen aan zijn privé-klanten zou kunnen terugbetalen. Zelf beweert hij dat hij miljoenen euro's in Tsjechische grond heeft geïnvesteerd. Dat geld zou met winst beschikbaar kunnen komen via een vooralsnog niet geïdentificeerde Joegoslaaf.

Sinds september wordt Van den Berg ook door justitie strafrechtelijk vervolgd voor oplichting en fraude. In december is zijn hechtenis met drie maanden verlengd.

In het “informeel tussentijds verslag“ schrijft curator Van Hees dat “een (kleinere) groep“ van de ruim 1.400 beleggers “meer hebben ontvangen dan zij feitelijk hebben ingelegd“. De curator berekent hun gezamenlijke winst op ongeveer 38 miljoen euro. Daar tegenover staat “een (grote) groep“ die per saldo voor 44 miljoen is benadeeld.

In totaal zouden de beleggers in de jaren 2002-2005 zo'n 85 miljoen euro aan Van den Berg hebben geleend. Daarvan is 79 miljoen in de loop van die jaren terugbetaald. Deze rekensom bevestigt volgens Van Hees dat er sprake is geweest van een “piramideachtige constructie, waarbij grote bedragen zijn herverdeeld“. Van de zes miljoen die over is vijf miljoen nog altijd zoek. Volgens de curator heeft Van den Berg met de rest ongunstig belegd in valutatransacties en besteed aan “tennissponsoring, paarden en privé-uitgaven“.

Advocaat K. Vink van Van den berg had het verslag gisteravond nog niet gelezen. Hij noemt de conclusies “interessant“ en denkt dat die “op zich kunnen kloppen“.