Justitie A'dam wil meer zaken

De politie in Amsterdam moet dit jaar meer zaken aanleveren bij het openbaar ministerie (OM). Dat zei hoofdofficier Leo de Wit gisteren tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het OM in Amsterdam.

Volgens De Wit moet de politie er “een tandje bijdoen“. Volgens De Wit bestaat er nog een te groot gat tussen het aantal aangiften en het aantal aangeleverde verbalen door de politie. Hij wil dat het Amsterdamse politiekorps dit jaar tweeduizend meer zaken aanlevert. Nu worden er jaarlijks tussen de 23.000 en 24.000 zaken aangeleverd. De Wit heeft met korpschef Bernard Welten al afspraken gemaakt. Volgens De Wit is er bij het OM voldoende capaciteit om meer zaken te behandelen. Een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam zegt dat ook de rechtbank meer zaken aankan.

De Wit wil ook dat de politie dit jaar meer aan opsporing gaat doen en zich niet alleen richt op aangiftes, rampen en calamiteiten. “De politie moet consequent informatie verzamelen over criminaliteit die niet direct waarneembaar is, maar wel verschijningsvormen heeft op straat.“ Hij denkt daarbij aan criminele investeringen in het vastgoed. Hij vindt het van belang dat daar grondig onderzoek naar wordt gedaan.

Een onderdeel van aanpakken van investeringen van criminelen in vastgoed, is de financiële opsporing en ontnemingsvorderingen. Het afgelopen jaar ontnam het OM in Amsterdam 4,4 miljoen euro van criminelen; niet alleen in contant geld, maar ook in goederen en panden. Dit was een half miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Het afgelopen jaar heeft justitie in Amsterdam van bijna alle hooligans van Ajax een dossier opgebouwd. Het gaat om ongeveer 1.300 personen, van wie justitie een soort kaartenbak heeft met hun foto en gegevens over delicten. Van honderd is een uitgebreid dossier en ook heeft justitie een top-vijftien gemaakt van de harde kern van hooligans. De politie en de mobiele eenheid hebben deze kaarten bij zich en kunnen de groepen supporters zo beter in de gaten houden en eventuele overtredingen meteen noteren.