Honkbalembargo?

Cuba dreigt wegens het economisch embargo van de VS uitgesloten te worden van deelname aan de World Baseball Classic. Wat is het standpunt van de Nederlandse honkbalwereld?

Jan Rijpstra, voorzitter Nederlandse honkbalbond: “De wereldhonkbalbond IBAF heeft alle deelnemende landen laten weten dat als de Amerikaanse regering blijft weigeren Cuba toe te laten tot de World Baseball Classic (WK met profs uit de Amerikaanse Major League, red.), de IBAF geen toestemming kan geven aan de aangesloten landen om deel te nemen. Wel deelnemen kan in het ergste geval betekenen dat een land niet aan de Olympische Spelen mag deelnemen. Ik vermoed dat de weigering om Cuba toe te laten, een politieke grondslag heeft. Het kamp Bush voert een hetze tegen Cuba. Er wordt zware druk op de Major League Baseball (organisator van het evenement in maart in de VS, red.) uitgeoefend. De Nederlandse honkbalbond steunt de IBAF en de Major League Baseball in hun acties tegen de Amerikaanse regering en hebben deze organisaties daarvan eerder deze week schriftelijk op de hoogte gesteld.“

Gerard Vaandrager, oud-voorzitter World Port Tournament (Rotterdam), organiseerde tijdens dat toernooi meermaals een inzamelingsactie (honkbalspullen) voor Cuba: “Het zou niet goed zijn als Cuba niet meedoet. Doodzonde voor de honkbalsport, gezien de olympische discussie (honkbal verdwijnt in 2012 van het programma voor de Zomerspelen wegens het ontbreken van profs uit de Major League, red.) Eindelijk is er nu een internationaal toernooi waar de “grote jongens' uit de Major League zouden spelen. Cuba is zo'n belangrijk honkballand; dat hoort er bij te zijn. Dat je de politiek (de Amerikaanse regering beroept zich op het economisch embargo, red.) erbij gaat halen om te bepalen wie wel en niet mag meedoen, heeft niet mijn steun. Dat de IBAF dreigt met schorsing van landen die toch zouden deelnemen, is een boude opstelling. Maar ik kan me wel voorstellen dat ze op deze manier achter Cuba gaan staan.“

Robert Eenhoorn, bondscoach Nederlands honkbalteam: “Als Cuba niet meedoet, is de World Baseball Classic een echt invitatietoernooi en niets iets wat ook maar neigt naar een World Cup. Sport moet toegankelijk zijn voor mensen uit alle landen. Of Nederland solidair met Cuba moet zijn, is iets waar de IBAF over gaat. Het zou erg jammer zijn als het toernooi niet doorgaat. Het is op zich al mooi dat iemand als Andruw Jones (prof uit de Major League, red.) voor Nederland speelt. Ik ben nu in elk geval bezig met de voorbereiding en niet met het eventueel niet doorgaan van de WBC. Het moet snel duidelijk worden.“

Railey Legito, speler Nederlands honkbalteam: “Doodzonde als Cuba niet meedoet, want ze zijn de besten van de wereld (Cubaanse staatsamateurs wonnen 25 maal het WK zonder profs uit de Major League, red.) Alle landen komen spelen; Cuba hoort er gewoon bij. Begrijpelijk dat de IBAF een toernooi zonder Cuba niet steunt, maar het is overdreven om landen die wel mee willen doen dan met een boycot te dreigen. Zonder Cuba zou Nederland toch moeten deelnemen. Het Nederlandse honkbal groeit; voor Nederland is het toernooi een mooie gelegenheid om zich met de besten van de wereld te meten.“

Bert Paalman, voorzitter organisatiecomité WK honkbal in Nederland (2005): “Geen deelname van Cuba zou een devaluatie van de World Baseball Classic zijn. Heel jammer, want dit kan een interessant toernooi worden. Als het een succes wordt, kan het de formule voor de komende tijd zijn. Juridisch kan ik me voorstellen dat Nederland niet meedoet, als de IBAF deelname sanctioneert. Nederland gaat via de IBAF naar internationale toernooien en zou de IBAF hierin moeten volgen. Maar of het allemaal zover zal komen? De organisatie is al in volle gang. Het blijft raar dat de IBAF en de Major League (weigert profhonkballers af te staan voor WK of Zomerspelen, red.) geen relatie hebben. Als de IBAF dit toernooi boycot, maak je de hele zaak kapot.“

    • Pieter de Vries