Heineken weer in trek?

Heineken zou (volgens de Britse reclameslogan) lichaamsdelen verfrissen die andere biertjes niet kunnen bereiken. Maar de afgelopen jaren zijn de aandelen in de Nederlandse brouwer ongeveer net zo aantrekkelijk geweest als een glas pils zonder schuimkraag. Beleggers meden Heineken, met zijn kwetsbaarheid voor Europa en de Amerikaanse dollar, en gaven de voorkeur aan concurrenten als SABMiller en Inbev, die aanzienlijke posities hebben opgebouwd op de opkomende markten. Heinekens winst is drie jaar op rij gedaald. Als gevolg daarvan heeft de aandelenkoers een forse duikeling gemaakt, waardoor de koers-winstverhouding is gekelderd van hoog in de twintig een paar jaar geleden naar ruim veertien nu.

Het is onbegonnen werk gebleken te voorspellen wanneer aan de herwaardering een einde zou komen. Sommigen dachten twaalf maanden geleden al dat de bodem was bereikt. Maar sindsdien is de koers met slechts acht procent gestegen, veel minder dan de 25 procent koerswinst van Inbev en SABMiller in 2005. Heineken wordt nu verhandeld tegen een koers-winstkorting ten opzichte van zijn Europese branchegenoten, ook al zal de winstgroei in 2007 volgens zakenbank Morgan Stanley waarschijnlijk even groot zijn als die van zijn concurrenten. Dat lijkt onredelijk.

Weliswaar kan Heineken niet tippen aan de langetermijngroei van SABMiller en Inbev, maar zijn lagere kwetsbaarheid voor opkomende markten maakt Heineken minder riskant. Bovendien lijken de ergste problemen achter de rug. Na de bestuurswijzigingen (topman Ruys kondigde vervroegd zijn vertrek aan) en organisatorische veranderingen van vorig jaar is er een goede kans op verdere bezuinigingen in Europa in 2006. De lucratieve Amerikaanse importmarkt vertoont weer een stevige groei en het bedrijf is optimistisch over de lancering van Heineken Premium Light in de VS in maart. De winst zal een extra stimulans krijgen als de dollar de koerswinst van vorig jaar kan vasthouden.

Op de korte termijn is er elders in de sector weinig voor de hand liggende waarde te vinden. De koers van SABMiller is omhoog geschoten na de overname van het Colombiaanse Bavaria, maar het is nog te vroeg om te zeggen of de transactie een success was. En het concern vecht in de VS nog steeds een prijzenoorlog uit met Anheuser-Busch. Inbev heeft een indrukwekkende nieuwe Braziliaanse topman, maar de markt heeft de verwachte groei van de vraag al in de koers verdisconteerd. En Scottish & Newcastle, de enige brouwer met een lagere waardering dan het Heineken-concern, heeft het moeilijk in Frankrijk en is verwikkeld in een ruzie met zijn minderheidsaandeelhouders in Rusland.

Wat dat betreft kunnen beleggers het toch wel verfrissend vinden om in 2006 een beetje Heineken in portefeuille te hebben.

    • Simon Nixon