Gluck:

Bij Christoph Willibald von Gluck, een generatie ouder dan Mozart, begon lange tijd de operahistorie. Zijn Orfeo ed Euridice was al geliefd toen opera's van Händel en Monteverdi nog wachtten op herontdekking. Gluck hervormde de kunstvorm opera: weg met nodeloze opschik, terug naar de essentie, de kracht van het muzikale en vocale drama.

Gluck: Paride ed Elena olv Paul McCreesh Archiv 477 5415****

Na Orfeo ed Euridice en Alceste componeerde hij Paride ed Elena, veel minder bekend en nu onder leiding van Paul McCreesh op cd gezet. De schaking van Helena door Paris was de aanleiding voor de Trojaanse oorlog, maar Gluck zelf klaagde al dat de succesvolle verovering geen gepassioneerd drama oplevert.

Dat valt niet tegen te spreken, maar de elegante muziek wordt erg prachtig gezongen door Magdalena Kozena, Susan Gritton en Carolyn Sampson. Jammer dat Gluck niet het schokkende vervolg behandelde: de laffe kluns Paris die met zijn pijl bij toeval de held Achilles dodelijk trof in zijn hiel.

KASPER JANSEN

Paride ed Elena olv Paul McCreesh Archiv 477 5415****
    • Kasper Jansen