Gewelddadige videogames leiden tot afstomping

Fanatieke spelers van gewelddadige videogames raken niet opgewonden bij het bekijken van foto's waarop werkelijk geweld te zien is. Maar dit is waarschijnlijk een kwalijk gevolg van hun hobby. Hun hersenen lijken enigszins “afgestompt'. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de universiteit van Missouri-Columbia. De resultaten staan deze maand in Journal of Experimental Social Psychology.

This is an undated company screen grab from the Microsoft Corp. Xbox video-game "Halo 2". The company hopes the fanfare will overshadow its biggest competition, ``Grand Theft Auto: San Andreas,'' a game for Sony Corp.'s PlayStation 2 that came out two weeks ago and is expected to be the top seller industrywide this holiday season. Source: Bungie Studios/ via Bloomberg News. Bloomberg News

Het is een nieuwe stap in het onderzoek naar de vraag of het spelen van gewelddadige videogames leidt tot agressief gedrag. Dat is zo, leek de conclusie uit eerdere onderzoeken. Maar het is altijd een kip-of-ei-verhaal gebleven. Want het zou heel goed zo kunnen zijn dat jongeren die van nature agressief zijn, juist graag zulke spelletjes spelen.

De onderzoekers hoorden eerst de 39 proefpersonen - allen actieve gamers - uit over hun voorkeuren voor soorten spelletjes. Daarna kregen zij te horen dat zij met tegenstanders een spel gingen spelen, waarin ze fouten van onzichtbare tegenspelers konden afstraffen met geluidssignalen, die tot aan de pijngrens gingen.

Het belangrijkste deel van het onderzoek kwam daarna. De proefpersonen kregen foto's te zien in drie categorieën: neutrale (theedoek op een tafel); foto's waarop geweld te zien was (een pistool tegen iemands hoofd) en akelige maar niet gewelddadige voorstellingen (een baby met een tumor in het gezicht). Terwijl zij de foto's bekeken werd bij de proefpersonen een EEG gemaakt. Daaruit bleek dat bij de “gewelddadige' spelers een relatief kleine zogenoemde P300-respons te zien was als zij de gewelddadige foto's voor zich kregen. De P300-respons is een reactie van de hersenen op een onverwachte ervaring. De niet-geweldadige proefpersonen hadden een normale P300-piek. De onderzoekers concluderen dat de gewelddadige spelers ongevoeliger waren (geworden) voor echt geweld. Deze proefpersonen speelden in het gefingeerde spel beduidend agressiever en waren bereid hun tegenspelers hard te straffen.

Het onderzoek bewijst niet dat het spelen van gewelddadige spelletjes leidt tot meer agressiviteit. Maar wel dat degenen die ze spelen, ongevoeliger worden voor geweld.

Marlies Hagers

    • Marlies Hagers