Gestolen Rembrandt blijkt kopie

Is er wel of geen schilderij van Rembrandt uit het Servische Novi Sad gestolen? Afgelopen maandag meldden internationale persbureaus de ontvreemding van vier kostbare schilderijen uit het museum van de stad, waaronder een werk van Rubens en een doek van Rembrandt, Portret van de Vader.

Het bericht belandde ook in NRC Handelsblad. Maar al snel sloeg de twijfel toe, onder kenners, redactie en lezers. Nederlandse Rembrandt-deskundigen bleken niet op de hoogte te zijn van een Rembrandt in Servië, laat staan van Portret van de Vader. En ging het om een vader of om de vader van Rembrandt? Professor Ernst van de Wetering, directeur van het Rembrandt Research Project, vermoedt dat het gestolen schilderij een kopie is van een doek dat in de Oostenrijkse plaats Innsbruck hangt. “Het hangt in een godvergeten oord. En niemand weet er iets van, dus er is gewoon een naam op geplakt.“

Intussen waren ook de Servische media op de zaak gedoken. Zij stuitten op de Servische kunsthistoricus Nicola Kusovac, die wist te vertellen dat het orgineel met de titel Oude Man met Bontmuts inderdaad in het Tiroler Landesmuseum in Innsbruck hangt. De waarde van het origineel wordt geschat op 3,6 miljoen euro. De kopie zou hoogstens 40.000 euro opbrengen. Overigens zou het doek van Rubens ook een kopie zijn. Een strop dus voor de dieven. Bij het museum in Novi Sad was gisteren niemand die een telefonische reactie wilde geven.