Genadeloos

Arjo Klingens heeft te veel talent voor één leven. Daarom leidt ze er meerdere tegelijk. Eén als La Kidda, de torch-zangeres met de omfloerste stem, en een als gitariste/zangeres van het dance-duo Drillem, allemaal gevestigd in Rotterdam.

Het duo Drillem vormt ze samen met “beat-creator'/grafisch ontwerper Jan Willem VandenBan. Ze wonnen in 2004 de Grote Prijs in de categorie Dance, en benutten het prijzengeld voor het opnemen van een debuut-cd. Omdat ze ook hier niet zuinig met ideeën waren, kwam er bij de cd een dvd. Samen heten ze Fillem.

Dat achtervoegsel -em geeft mogelijkheden: op de website staan afdelingen als wearem (T-shirts), watchem (concertagenda). Grafisch ontwerper Jan Willem VandenBan maakte heldere beeldmerken waarin drilboren, mixers, föhns en andere boorvormige objecten een rol spelen. Niet alleen om het beeldrijm maar ook omdat ze een bijdrage aan de muziek leveren. Want Klingens en VandenBan gebruiken alles wat ze vinden voor hun electro-beats. Hoewel “electro' een te benauwde term is voor de zelfverzekerde verkenningen richting rock, dance en electro-psychedelica die op Fillem te horen zijn.

Wat wel “electro' is, is het geluid van alle liedjes. Anders dan bij La Kidda, klinkt Klingens' stem hier streng. En die strenge stem lijkt te worden omgeven door leegte waarin de andere instrumenten badkamerachtig echoën; een typisch kaal en strak electro-effect. De klanken van Drillems drumcomputers en synthesizers zijn “ouderwets', ongeveer zoals ze tot ons kwamen in de jaren tachtig toen avantgardisten als D.A.F. en Liaisons Dangereuses hun dansvloervullers maakten. Zo genadeloos is Drillem ook, in hoogtepunten als “Whomb' en “Mind'. Sommige nummers moeten het hebben van stampende beats, andere zijn een zinderend borduurwerkje van blieps en trillers - met Klingens die het publiek striemt met woorden als “She's driving my car/ she's dreaming my dreams/ she's fucking my guy'. De filmpjes op de dvd halen het niet bij de muziek. Daarvoor zijn de grafische spelletjes te koel en eentonig, en de gruizige live-beelden te vaag. Dat is geen probleem want er zit een cd bij die los te beluisteren valt. Dan doet je fantasie de rest.

Hester Carvalho

Drillem. Fillem. (Inspire500949) cd **** dvd:**
    • Hester Carvalho