Frans 'gifschip' zit vast bij Egypte

Voor Frankrijk gaat het om de voormalige parel van de marine, maar de rest van de wereld herkent het vliegdekschip Clemenceau momenteel aan twee woorden van milieuorganisatie Greenpeace: giftig schip.

Dit giftige schip is een 265 meter lang karkas, met asbest, dat op weg is om in India te worden ontmanteld. Op eigen kracht vaart de Clemenceau, die in 1997 na 3.125 dagen dienst ontwapend werd, al lang niet meer. Het drijft mee aan een kabel van 1.000 meter.

Maar of de Clemenceau ooit bij de sloperswerf Shree Ram Vessel in de Indiase deelstaat Gujarat aankomt is onzeker. Dat hangt onder meer af van het Indiase Hooggerechtshof, dat zich momenteel buigt over de vraag of de import van de Clemenceau in overeenstemming is met de conventie van Basel uit 1989. Die verbiedt landen de export van gevaarlijk afval, tenzij er expliciete toestemming van het ontvangende land is. Een advies van de betrokken commissie van het Hooggerechtshof is negatief.

Een eerdere rechtszaak in Frankrijk, aangespannen door onder meer Greenpeace, gaf de Franse regering gelijk. Maar daarmee is India nog niet in zicht. Want deze week is de Clemenceau tot stilstand gekomen voor de ingang van het Suezkanaal. Egypte weigert het schip door te laten zolang Frankrijk niet garandeert dat gevaarlijke stoffen of objecten ontbreken.

Het gerechtelijke hindernissenparcours is geactiveerd door Greenpeace en andere milieuorganisaties, Volgens hen zit de “Clem', zoals het schip in Frankrijk liefkozend wordt genoemd, vol asbest dat werknemers in India onbeschermd moeten verwijderen.

De Franse regering bestrijdt deze lezing. Op een werf in het Zuid-Franse Toulon is volgens haar vorig jaar het grootste deel van het met asbest besmette materiaal verwijderd: 115 van de 160 ton. Voor de overige 45 ton had het schip moeten worden vernietigd waardoor het niet meer over zee naar India kon worden vervoerd. De Franse autoriteiten verzekeren dat de ontmanteling in Gujarat veilig zal gebeuren.

Ondertussen hebben twee Greenpeace-activisten, een Deen en een Fransman, deze week na een geslaagde poging tot enteren hun intrek op de Clemenceau genomen. Maar dat geeft niet, zegt het Franse ministerie van Defensie. Want zíj kunnen het schip in elk geval niet tegenhouden.