FC Groningen zet goede lijn Oosterpark door in Euroborg

FC Groningen heeft zijn eerste overwinning in de eredivisie in het nieuwe stadion Euroborg behaald. Dat gebeurde gisteravond tegen Heerenveen in de beladen derby van het noorden: 2-0.

Oud-speler van FC Groningen, Arjen Robben zag dat zijn voormalige ploeg de Friese tegenstander vooral op strijdlust aftroefde. De huidige speler van Chelsea was naar Groningen gekomen om het stadion officieel te openen. Hij deed dat met een druk op een knop, waarna een regen van confetti op de tribunes neerdaalde.

Dat FC Groningen won was gezien de vorm waarin de ploeg dit seizoen verkeert geen verrassing. Het vertrouwde Oosterpark werd met een mooie serie verlaten. De ploeg won er dit seizoen zeven keer en morste alleen punten tegen Sparta (0-1) en AZ (0-0). De druk om die mooie reeks in Euroborg voort te zetten was groot.

Trainer Gertjan Verbeek van de Friezen kende de nodige personele problemen. Middenvelder Paul Bosvelt is geschorst en de verdedigers Michel Breuer en Fernando Derveld waren geblesseerd. De jonge Noor André Hanssen speelde op de positie van Bosvelt en Marcel Seip stond als vervanger van Breuer in de verdediging.

De positie van de naar Ajax vertrokken topschutter Klaas-Jan Huntelaar loste Verbeek op met Arnold Bruggink in de spits.

Aanvaller Georgios Samaras stond links voorin bij Heerenveen. De jonge Griek staat in de belangstelling van enkele Europese clubs, waaronder Arsenal.

Samaras wil aan het eind van het seizoen ook weg uit Friesland, ondanks een doorlopend contract tot medio 2008. Zijn kans kan al snel komen, want de Engelse media meldden dat Manchester City de grillige spits nog deze maand wil overnemen. Samaras kreeg in de beginfase twee kansen om zijn ploeg tegen FC Groningen op voorsprong te zetten, daarna kreeg hij geen ruimte meer van verdediger Bruna Ramon Silva.

FC Groningen miste tegen Heerenveen alleen de geschorste en geblesseerde Gijs Luirink. Trainer Ron Jans zette zijn topscorer Yuri Cornelisse op de bank.

Zijn ploeg deed er alles aan Heerenveen in de stand voorbij te gaan. Dat gebeurde met goed voetbal, maar vooral met veel agressie bij onder anderen middenvelder Danny Buijs. Heerenveen had daar geen antwoord op. Het Friese middenveld met Kissi, Hanssen en Danijel Pranjic verloor de meeste persoonlijke duels. Bovendien krijgt FC Groningen-spits Nevland stilaan weer trek in doelpunten maken. In de dertiende minuut was de Noor al dicht bij de 1-0, maar hij schoot naast. Halverwege de eerste helft miste Nevland niet na aangeven van Jevgeni Levtsjenko: 1-0.

Heerenveen bleef daarna de 2-0 bespaard toen Petter Hansson terugspeelde op de uitgekomen doelman Brian Vandenbussche en bijna in eigen doel schoot.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Heerenveen kwam maar niet onder de druk van de thuisploeg vandaan. De inzet van FC Groningen kreeg in de 54ste minuut de beloning met een doelpunt van Buijs: 2-0. De zege, en daarmee de verrassende vierde plaats in de eredivisie, kwam niet meer in gevaar.