Een brug te ver voor Cubaanse vluchteling

Hoort een oude, ongebruikte en niet aan land verbonden brug bij de Verenigde Staten of niet? Een federale rechter in de staat Florida zal zich over deze vraag buigen. Zijn antwoord zal niet alleen van belang zijn voor een groep Cubaanse vluchtelingen die vorige week op de brug aankwam, daar werd opgepakt en vervolgens teruggestuurd naar Cuba. Zijn antwoord kan uiteindelijk ook van belang zijn voor de Republikeinen.

Onder het Amerikaanse “droge voeten/natte voeten-beleid' krijgen Cubaanse vluchtelingen die de VS bereiken (droge voeten) asiel. Cubanen die op zee worden opgepakt (natte voeten) worden teruggestuurd naar Cuba. De groep die vorige week na een zeetocht van ruim 160 kilometer op een brug bij de Keys, de eilandengroep ten zuiden van Florida, landde, dacht dat ze veilig was. Maar omdat de Old Flagler Bridge niet meer in gebruik is, en de verbinding met land is afgebrokkeld, meent de kustwacht dat er sprake is van “natte voeten'.

Dit tot woede van de invloedrijke Cubaanse gemeenschap in Florida. Advocaten van de familieleden van de vluchtelingen wijzen erop dat spoorwegmagnaat Henry Flagler in 1906 zijn brug “zo Amerikaans als apple pie“ noemde. De Cubaanse Amerikanen willen dat de rechter de brug tot Amerikaans grondgebied verklaart. “De manipulatie met woorden om deze mannen en vrouwen weg te houden - die zoveel hebben geriskeerd om de vrijheid te bereiken en nu naar een onzekere toekomst worden teruggestuurd - is een schande“, zei senator Mel Martinez, zelf in Cuba geboren en in de VS opgegroeid, gisteren tegen de krant The Miami Herald.

Enkele leiders binnen de Cubaanse gemeenschap willen dat de regering-Bush alle vaste plekken binnen de territoriale wateren tot Amerikaans grondgebied verklaart. Ze waarschuwden dat als de regering doorgaat met deze stringente toepassing van de wet, dit van invloed zal zijn op hun steun voor de Republikeinen, die bij de omstreden presidentsverkiezingen van 2000 doorslaggevend was.