Boeken Top 100 nog niet af

Was Dan Brown de best verkopende schrijver van 2005 of ging het zesde deel van de Harry Potter-reeks het vaakst over de toonbank? Of was de literaire én commerciële verrassing Knielen op een bed violen van Jan Siebelink de favoriet van de Nederlandse lezer?

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) had aanstaande maandag de antwoorden willen geven met de publicatie van de jaarlijkse Top 100, maar heeft die lijst nog niet af. Dat komt doordat er steeds meer boeken buiten de gewone boekhandel worden verkocht: in supermarkten, bij tankstations en elders.

De CPNB is er nog niet in geslaagd om die verkopen goed in de verkooplijst te verwerken, zegt directeur Henk Kraima. “Tot afgelopen jaar registreerden wij wat de uitgevers leverden aan de erkende boekhandels in Nederland. Nu mag echter iedereen die boeken verkoopt zich boekhandelaar noemen. En de aantallen die buiten de normale boekwinkel worden verkocht, groeien.“

De bestanden van de CPNB worden verder vervuild doordat het Nederlandse Centraal Boekhuis steeds meer boeken aan Vlaamse winkeliers levert. Kraima: “Uitgevers tellen hun verkopen in Nederland en Vlaanderen graag bij elkaar op om met hoge cijfers te kunnen adverteren, maar wij willen een zo betrouwbaar mogelijk beeld geven van de Nederlandse markt.“

Kraima hoopt dat het lukt om binnen enkele weken alsnog een Top 100 met betrouwbare verkoopcijfers te presenteren.

    • Arjen Fortuin