Blijf letten op de veiligheid van 'de gordelgeneratie'

Tijs van den Boomen, de auteur van het artikel ‘De gordelgeneratie’ (Achterpagina, 9 januari) vindt het niet zo belangrijk dat het voor kinderen in de auto steeds veiliger is geworden. Maar helaas raken nog steeds kinderen gewond terwijl ze er veel beter afgekomen waren als ze goed beveiligd waren geweest. Daarmee dreigt hij ouders, die wij zo goed mogelijk proberen voor te lichten, in verwarring te brengen. Hij wil het toch niet op zijn geweten hebben dat door zijn badinerende benadering van dit onderwerp ouders er maar van af zien om hun kinderen veilig te vervoeren, met mogelijk desastreuze gevolgen. Wij worden dagelijks geconfronteerd met tientallen vragen van onze leden over het thema kinderen in de auto. Wij willen aan kinderen in het verkeer de hoogste zorg blijven besteden. Ieder jaar vallen 53 verkeersdoden onder kinderen tot veertien jaar.

Inderdaad is het voor kinderen nog gevaarlijker als voetganger of fietser in het verkeer te zijn. De ANWB geeft daarom op 400 scholen verkeersonderricht aan kinderen om hen zo goed mogelijk voor te bereiden. Ook pleiten wij in Brussel al jaren voor veiliger voorkanten van auto’s, zodat voetgangers en fietsers een grotere kans hebben zonder al te veel verwondingen het ervan af te brengen. Maar dat al betekent niet dat we onveilige situaties met kinderen in auto’s minder aandacht moeten geven.

    • Guido van Woerkom
    • Hoofddirecteur Anwb