Beleggers op de kast door foutje Ahold

Dat was wel even slikken voor de beleggers in supermarktconcern Ahold. Gistermiddag rond half vier komt het bericht binnen: in de cijfers die het supermarktconcern 31 uur eerder had gepubliceerd zitten onjuistheden die correctie behoeven. De omzetontwikkeling van Amerikaanse supermarkten blijkt op drie plaatsen minder rooskleurig uit te vallen. Reden: “een handmatige berekeningsfout“. De koers van Ahold duikt 7 procent naar beneden.

Donderdagochtend maakte Ahold voorlopige omzetcijfers bekend. “Voorlopig“ benadrukt de woordvoerder gisteren “en niet door de externe accountant gecontroleerd“, memoreert het corrigerende persbericht.

De omzet van Stop & Shop, het vlaggenschip van de Amerikaanse supermarkten van Ahold, steeg in het vierde kwartaal niet met 1,8 procent, maar met 1,3 procent. Op jaarbasis bedroeg de groei 0,7 procent in plaats van de donderdag gemelde 0,8 procent. De omzet van Giant-Landover, een andere Amerikaanse supermarktketen, daalde 0,7 procent, bijna tweemaal zo hard als de eerder gepubliceerde 0,4 procent.

Wat ging er mis? “Gewoon een misrekening in de spread sheet zegt W. Samuels, directeur woordvoering van Ahold. “Op die manier is een getal in de verkeerde cel terechtgekomen. Gelukkig zagen beleggers al snel dat er fundamenteel niets aan de hand is.“

Het aandeel was gisteren niettemin de grootste daler in de AEX-index en verloor 4,1 procent op 6,53 euro. Waarom duurde het bijna anderhalve dag voordat het concern erachter kwam dat er cijfers niet klopten? “Daar kwamen we zelf al vrij snel achter“, aldus Samuels. “Maar je zit met een tijdsverschil met de Verenigde Staten. We wisten niet precies waar het euvel zat. Dus we zijn in Amerika winkel voor winkel gaan narekenen. Wat dat betreft was dit voor mij een echte vrijdag de dertiende.“